Skip to content

14/12/2023 Nieuws

Inauguratie van TotalEnergies waterstoftankstations in regio Rotterdam en Utrecht

Den Haag, 14 december, 2023 – TotalEnergies heeft gisteren in Nederland een tweetal nieuwe openbare waterstoftankstations geopend in Capelle aan den IJssel, regio Rotterdam, en in Utrecht. Aanwezig hierbij waren Robert Joore, Managing Director van TotalEnergies Marketing Nederland; Antoine Tournand, Vice President Hydrogen, Florentin de Loppinot, Project Lead Hydrogen, van TotalEnergies Marketing & Services; en Adwin Martens, Chief Strategy Officer van WaterstofNet. Tevens aanwezig bij de ceremonie in Utrecht was Eva Oosters, Wethouder voor Emissieloos Vervoer van deze gemeente.

Een waterstofcorridor door Nederland – Duitsland – België – Luxembourg

De realisatie van deze H2 stations door TotalEnergies ontsluit de strategische Trans-European Transport Network (TEN-T) corridor. De eerste route loopt van Rotterdam richting Duitsland via de A12, waardoor personen- en bedrijfsvoertuigen waterstof kunnen tanken bij de nieuwe stations in Capelle aan den IJssel en Utrecht, maar ook bij het reeds bestaande H2 station van TotalEnergies in Arnhem. De tweede route loopt van Rotterdam naar Breda richting België via de A16. Daarnaast opende TotalEnergies onlangs nog een H2 station in Bettembourg, Luxemburg. 

In Capelle aan den IJssel bevindt de nieuwe tanklokatie voor H2 met een druk van 350 bar en 700 bar zich op het TotalEnergies Alexandrium multi-energy tankstation aan de Capelseweg 399/S109 bij afslag 16 van de A20/E25. Naast H2 en conventionele brandstoffen zijn er tevens vier 175 kW HPC (High Power Charging) laadpunten beschikbaar voor elektrische voertuigen (EV).

Het nieuwe tankstation voor H2 op 350 bar en 700 bar in Utrecht bevindt zich aan De Heldinnenlaan 2 pal naast het winkelcentrum The Wall en de A2. TotalEnergies is voornemens om op deze lokatie ook vier HPC laadpunten voor elektrische voertuigen te installeren. 

De nieuwe waterstoftankstations zijn mogelijk gemaakt door financiële steun van de Europese Unie en de Nederlandse overheid. Beide stations zijn onderdeel van het Europese H2Benelux project, gecoördineerd door WaterstofNet en medegefinancierd door de Europese Commissie als onderdeel van het Connecting Europe Facility (CEF) programma. Dit programma (uitgevoerd door CINEA ) heeft als doel de bestaande openbare infrastructuur voor het tanken van waterstof (H2) aanzienlijk uit te breiden en het aantal waterstofvoertuigen in de Benelux te verhogen. Er werd ook gebruik gemaakt van een financiële stimuleringsbijdrage uit de DKTI-regeling , waarmee de Nederlandse overheid projecten ondersteunt op het gebied van duurzame mobiliteit, waaronder de bouw van waterstoftankstations.

Robert Joore, Managing Director van TotalEnergies Marketing Nederland: "De inauguratie van de waterstoftankstations in Capelle aan den IJssel en Utrecht binnen het H2Benelux project is in lijn met de ambitie van TotalEnergies om samen met de maatschappij CO2-neutraliteit te bereiken in 2050. Hiermee komt het aantal H2-stations van TotalEnergies in Nederland op zeven, naast Arnhem, Delfzijl (bussen), Breda, Veldhoven en Roozendaal en bevestigt TotalEnergies haar positie als een van de pioniers in Nederland bij de uitrol van een landelijk dekkend waterstofnetwerk."

Antoine Tournand, Hydrogen Director at TotalEnergies Marketing & Services: "Deze nieuwe stations in Capelle aan den IJssel en Utrecht openen een belangrijke H2-corridor tussen Nederland en Duitsland. Deze stations vormen een centrale schakel in het netwerk van meer dan 100 waterstofstations voor zware voertuigen dat we samen met Air Liquide plannen te bouwen op belangrijke Europese kruisende corridors en dat zal bijdragen aan het koolstofvrij maken van het vrachtvervoer in Europa."

Bert De Colvenaer, CEO van WaterstofNet: “Nieuwe mijlpalen worden bereikt op de weg naar duurzame mobiliteit met de opening van deze twee strategisch gelegen waterstof tankstations op de Ten-T corridor naar Duitsland. Dat is ook de doelstelling van Europees project H2Benelux, waarin 8 tankstations in de Benelux de link maken met de omliggende landen. Als CEO van WaterstofNet - dat H2Benelux coördineert - ben ik trots op het resultaat van ons toegewijde team en de samenwerking met TotalEnergies. Deze tankstations zijn niet alleen een fysieke uitbreiding van de waterstofinfrastructuur, maar vertegenwoordigen ook een verbintenis aan een schonere toekomst voor mobiliteit. Door samen te werken hebben we een duurzame route gecreëerd die niet alleen grenzen overschrijdt, maar ook de weg effent voor een groenere en meer verbonden mobiliteitservaring.”

Richard Ferrer, Hoofd van de sector Alternatieve Brandstoffen bij CINEA: "Duurzame mobiliteit is de sleutel tot het behalen van de Green Deal doelstellingen. De twee waterstoftankstations die worden geopend in Capelle aan den IJssel en Utrecht maken deel uit van het H2 Benelux project dat financiële steun krijgt van de Europese Unie. Ze bevinden zich op strategische locaties langs belangrijke transportassen en in de buurt van grote stedelijke gebieden zoals Rotterdam en Utrecht. Dit zal langeafstandsreizen met een lage uitstoot mogelijk maken en vormt nu al een tastbare bijdrage aan de opbouw van een waterstofvoorzieningsnetwerk voor een koolstofvrij Europees transportsysteem."

Eva Oosters, Wethouder voor Emissieloos Vervoer van de Gemeente Utrecht: "Utrecht groeit razendsnel. Dat brengt nogal wat uitdagingen met zich mee, zoals hoe houden we onze stad bereikbaar en leefbaar? Daarom geven we voorrang aan schone mobiliteit en zijn we blij met de opening van het eerste waterstofstation in onze stad."

 

Noot voor de redactie:

[1] CINEA: the European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency
[2] DKTI: Demonstratie klimaattechnologieën en -innovaties in transport (DKTI-transport)

Contact met TotalEnergies

Contact met WaterstofNet

  • H2Benelux Projectmanager at WaterstofNet: Michel Honselaar, +32 (0)488 471507 | [email protected]