Waterstof | HVO 100 | Groengas | LNG | Biobrandstoffen
Waterstof
Wat is waterstof
Waterstof (H2) is een onzichtbaar gas, lichter dan lucht en gaat snel verbindingen aan met andere stoffen. De verbinding van waterstof met zuurstof is ook wel bekend als H2O, oftewel water. Waterstof bestaat nauwelijks in pure vorm. Bij sommige chemische processen is waterstof een restproduct. Maar, vaker wordt het geproduceerd. Onder andere door elektrolyse of steam methane reforming (SMR)23.
Voordelen van waterstof
Hoe werkt een waterstofauto
Onder de motorkap van een waterstofvoertuig zit een brandstofcel. Wanneer zuurstof (aangevoerd vanuit buiten) en de waterstof samen komen in de brandstofcel ontstaat er elektriciteit. Dit is nodig om de elektromotor te laten draaien. Uit de uitlaat komt vervolgens alleen water.
Waterstof en TotalEnergies
We zijn ervan overtuigd dat waterstof een onmisbare schakel is in de energietransitie naar emissievrij vervoer. Daarom investeert TotalEnergies fors in het beschikbaar en betaalbaar maken van waterstof. Onder meer door via haar joint venture TEAL Mobility een netwerk van waterstofstations te bouwen in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland.
Waterstof produceren
Waterstof is geen energiebron maar een energiedrager. Waterstof dient daartoe geproduceerd te worden. Dit gebeurt middels elektrolyse of steam methane reforming. Bij elektrolyse wordt water door elektriciteit gesplitst in waterstof (H2) en zuurstof (O2). Bij steam methane reforming (SMR) wordt aardgas of groengas (CH4) met behulp van warmte ‘gekraakt’. Daarbij komt waterstof (H2) vrij. Waterstof kan ter plekke geproduceerd worden, bijvoorbeeld naast het tankstation. Het kan ook op grote schaal centraal worden geproduceerd. Vervolgens wordt het met zogeheten tubetrailers of door een pijplijn naar de plek van bestemming gebracht.
Schone mobiliteit
Een belangrijk voordeel van rijden op waterstof is dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het rijden. Het enige wat uit de uitlaat van een waterstofauto komt, is water. Verder niets. Het water wat uitgestoten wordt, is een restproduct. Dit kan vervolgens opnieuw gebruikt worden. Daarmee zijn de mogelijkheden oneindig.
Schakel in de energietransitie
Waterstof is niet alleen een oplossing voor schone mobiliteit. Het kan een sleutelrol spelen bij de opslag van zonne- en windenergie. Overschotten in hernieuwbare energie kunnen door elektrolyse worden omgezet in groene waterstof. Zo is waterstof zowel brandstof als opslagmedium en vormt het in de toekomst een onmisbare schakel in de energietransitie.
Ontwikkelingen & Innovaties
TotalEnergies opent waterstof tankstation in Deventer
TotalEnergies heeft gisteren een nieuw openbaar waterstof tankstation geopend in Deventer, Nederland. Dit gebeurde in aanwezigheid van Robert Joore, Country Chair voor TotalEnergies in Nederland, Antoine Tournand, Vice President Hydrogen and Gas Mobility van TotalEnergies Marketing & Services, Florentin de Loppinot, Chief Executive Officer van TEAL Mobility, Jaimi van Essen, wethouder van de stad Deventer en Erwin Hoogland, vertegenwoordiger van de provincie Overijssel.
Belangrijke datums
Teal Mobility: 100 waterstofstations langs Europese vrachtroutes
TEAL Mobility wil de komende tien jaar een netwerk van 100 waterstofstations voor vrachtwagens langs Europese transportroutes realiseren. De eerste twaalf stations zijn al operationeel. Daarvan staan er vijf in Nederland.
Inauguratie van TotalEnergies waterstoftankstations in regio Rotterdam en Utrecht
TotalEnergies heeft in Nederland een tweetal nieuwe openbare waterstoftankstations geopend in Capelle aan den IJssel, regio Rotterdam, en in Utrecht. Aanwezig hierbij waren Robert Joore, Managing Director van TotalEnergies Marketing Nederland; Antoine Tournand, Vice President Hydrogen, Florentin de Loppinot, Project Lead Hydrogen, van TotalEnergies Marketing & Services; en Adwin Martens, Chief Strategy Officer van WaterstofNet. Tevens aanwezig bij de ceremonie in Utrecht was Eva Oosters, Wethouder voor Emissieloos Vervoer van deze gemeente.