Skip to content

Rebro Transport maakte het afgelopen jaar een eerste stap naar verduurzaming door de aanschaf van LNG-trucks. Het vloeibare aardgas geldt momenteel als de schoonste brandstof, die voor vrachtverkeer voorhanden is. Bovendien is het goedkoper dan diesel. Roy Rens, mede-eigenaar van het in Rucphen gevestigde Rebro Transport, doet zijn verhaal.

Wij rijden veel op Duitsland en behalen daardoor maximaal voordeel. We tanken LNG met de TotalEnergies Card bij het PitPoint.LNG station in Venlo en profiteren van de Maut-vrijstelling in Duitsland voor trucks die op aardgas rijden. Dat scheelt ons 36.000 euro per jaar per LNG-truck aan tolkosten en daar komt het gunstige brandstofverbruik ook nog eens bij.

Roy Rens, Mede-eigenaar Rebro Transport

Zowel financiële voordelen alsmede het milieu waren reden voor Rebro Transport om LNG te omarmen. Het valt de mede-eigenaar op dat steeds meer klanten waarde hechten aan deze vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Ze zijn hartstikke positief en communiceren het ook weer door aan hun klanten.”

Uitbreiding aantal LNG-tankstations

Rebro Transport beschikt over 76 trucks, waarvan inmiddels acht op LNG rijden. Maar alle diesel trucks inruilen voor LNG gaat vooralsnog niet gebeuren. Niet omdat het transportbedrijf het niet wil, maar omdat het logistiek gezien nog niet haalbaar is door een beperkt aantal LNG-tankstations In Duitsland. “Onze LNG-trucks kunnen met een volle tank een afstand van 1.000 kilometer afleggen, terwijl je met een diesel zo’n 3.000 kilometer kunt rijden. Je moet dus eerst het traject kiezen met beschikbare LNG-tankstations in de buurt en dan pas kun je daar een LNG-truck op inplannen.”

De noodzaak voor meer LNG-tankstations in Duitsland is ook Total niet ontgaan. Het animo voor LNG heeft door de invoering van de maut-regeling in Duitsland een vogelvlucht genomen. Daarom werkt TotalEnergies, samen met PitPoint.LNG, aan de geplande realisatie van 5 nieuwe LNG-stations in Duitsland. Op dit moment kunnen alle Duits-georiënteerde transporteurs met de TotalEnergies Card nog vlak voor de grens bij het PitPointLNG-station in Venlo terecht. We zien er naar uit om in 2021 deze klanten ook verder in Duitsland te kunnen faciliteren.

'The Green Hulk'

Ook de chauffeurs van Rebro Transport zijn volgens de mede-eigenaar tevreden met de nieuwe LNG-trucks, die qua looks niet onderdoet voor zijn stoere dieselbroer. Ze gaan graag de weg op met ‘The Green Hulk’ of ‘The Green Machine’ en hebben de procesmatige handelingen rondom het tanken van vloeibaar aardgas als vrij snel onder de knie. Dat komt mede door een gratis LNG-tanktraining die TotalEnergies via PitPointLNG aan kan bieden, gericht op het zo goed en veilig mogelijk tanken van LNG.

Meer case studies