Waterstof  |   Wind  |   Solar  |  HVO 100  |   Groengas  |   LNG   |   Biobrandstoffen

Hydrogen (H2) Refueling Station Breda, The Netherlands

Waterstof

Waterstof (H2) is het meest voorkomende element op aarde en een zeer schone brandstof. Omdat TotalEnergies inzet op verduurzaming van mobiliteit, bouwt het aan een steeds verder uitbreidend netwerk van waterstoftankstations in Nederland en Europa.

Voordelen van waterstof

Wat is waterstof
Waterstof (H2) is een onzichtbaar gas, lichter dan lucht en gaat snel verbindingen aan met andere stoffen. De verbinding van waterstof met zuurstof is ook wel bekend als H2O, oftewel water. Waterstof bestaat nauwelijks in pure vorm. Bij sommige chemische processen is waterstof een restproduct. Maar, vaker wordt het geproduceerd. Onder andere door elektrolyse of steam methane reforming (SMR).

Hoe werkt een waterstofauto
Onder de motorkap van een waterstofvoertuig zit een brandstofcel. Wanneer zuurstof (aangevoerd vanuit buiten) en de waterstof samen komen in de brandstofcel ontstaat er elektriciteit. Dit is nodig om de elektromotor te laten draaien. Uit de uitlaat komt vervolgens alleen water.

Direct in contact komen?

Onze experts staan klaar om jou te helpen.

Naar direct regelen en contact

Waterstof en TotalEnergies
We zijn ervan overtuigd dat waterstof een onmisbare schakel is in de energietransitie naar emissievrij vervoer. Daarom investeert TotalEnergies fors in het beschikbaar en betaalbaar maken van waterstof. Onder andere door het bouwen van een netwerk waterstoftankstations in Nederland. In 2021 werden er drie nieuwe TotalEnergies waterstofstations geopend in Nederland. Houd onze blogs in de gaten voor meer informatie.
 

Waterstof produceren
Waterstof is geen energiebron maar een energiedrager. Waterstof dient daartoe geproduceerd te worden. Dit gebeurt middels elektrolyse of steam methane reforming. Bij elektrolyse wordt water door elektriciteit gesplitst in waterstof (H2) en zuurstof (O2). Bij steam methane reforming (SMR) wordt aardgas of groengas (CH4) met behulp van warmte ‘gekraakt’. Daarbij komt waterstof (H2) vrij. Waterstof kan ter plekke geproduceerd worden, bijvoorbeeld naast het tankstation. Het kan ook op grote schaal centraal worden geproduceerd. Vervolgens wordt het met zogeheten tubetrailers of door een pijplijn naar de plek van bestemming gebracht.


Schone mobiliteit
Een belangrijk voordeel van rijden op waterstof is dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het rijden. Het enige wat uit de uitlaat van een waterstofauto komt, is water. Verder niets. Het water wat uitgestoten wordt, is een restproduct. Dit kan vervolgens opnieuw gebruikt worden. Daarmee zijn de mogelijkheden oneindig. TotalEnergies zet volop in op het beschikbaar en betaalbaar maken van waterstof. Onder meer door te bouwen aan een netwerk van waterstoftankstations in Nederland.


Schakel in de energietransitie
Waterstof is niet alleen een oplossing voor schone mobiliteit. Het kan een sleutelrol spelen bij de opslag van zonne- en windenergie. Overschotten in hernieuwbare energie kunnen door elektrolyse worden omgezet in groene waterstof. Zo is waterstof zowel brandstof als opslagmedium en vormt het in de toekomst een onmisbare schakel in de energietransitie.

Ontwikkelingen & Innovaties

TotalEnergies_waterstof_H2_Breda
Waterstof

Waterstoftankstation Delfzijl

De regio Groningen/Drenthe ontving in 2014 een subsidie van de Nederlandse overheid om twee waterstofbussen te laten rijden. In de regio staat een fabriek waar waterstof als restproduct vrijkomt. Dit kon gebruikt worden in het regionale busvervoer. Een publiek-privaat consortium vroeg TotalEnergies* om een kosteneffectief waterstoftankstation te ontwerpen, te bouwen, te onderhouden en te exploiteren.

Bekijk
header-waterstof.jpg
Waterstof

Van servicestations tot een CO2-neutrale energiemix: TotalEnergies zet in op een schonere toekomst

TotalEnergies wil in 2050 klimaatneutraal zijn. De weg naar dat doel is inmiddels volop ingezet. Dat doen we bijvoorbeeld door aardolieproducten te verminderen, een adviserende rol in de energietransitie in te nemen en een mix aan nieuwe energiebronnen te omarmen, waaronder bio-CNG als transitiebrandstof en hernieuwbare elektriciteit.  

Lees meer
charge_business_blok_-_373x230.png
Over TotalEnergies

TotalEnergies Charge+ Business laadpas

Als ondernemer wil je makkelijk en snel kunnen laden. Daarom is er de Charge+ Business laadpas.

Vraag aan

Ook op de hoogte blijven


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met het invullen van dit formulier verklaar ik de privacy  verklaring te hebben gelezen en hiermee akkoord te gaan.