News

Aramis zet volgende stap richting investeringsbeslissing

Aramis zet volgende stap richting investeringsbeslissing

aramis_overzicht_nl_2025

Den Haag, 25 april 2025 - Het Aramis project, een transportinfrastructuur voor grootschalige CO2-reductie, maakt vorderingen richting een definitieve investeringsbeslissing. Het project is van groot belang voor het halen van de klimaatdoelen en het behoud van de industrie. Het kabinet heeft dit ook erkend in het aanvullend klimaatpakket. De initiatiefnemers achter Aramis - Gasunie, Energie Beheer Nederland (EBN), Shell en TotalEnergies - werken aan afronding van de technische ontwerpfase en hebben recent besloten hun samenwerking aan te passen, zoals hierna toegelicht.

Vanaf april 2025 nemen Gasunie en EBN in grote mate regie over de verdere ontwikkeling van de Aramis-pijpleiding. TotalEnergies en Shell blijven tot de definitieve investeringsbeslissing betrokken als partners en dragen essentiële technische kennis en expertise bij om het project te helpen realiseren.

De initiatiefnemers streven ernaar dat Gasunie en EBN zo spoedig mogelijk in 2026 een investeringsbeslissing kunnen nemen. Hierna zullen Shell en TotalEnergies zich voornamelijk richten op het ontwikkelen van CO₂-opslagen.

In het aanvullend klimaatpakket heeft het kabinet besloten middelen vrij te maken ten behoeve van EBN en Gasunie als voorziene investeerders in de Aramis-transportinfrastructuur. Deze steun is bedoeld om het project zo snel als mogelijk te realiseren, gezien het belang voor het behalen van de klimaatdoelen en het behoud van de industrie in Nederland.

De Aramis CCS-keten (Carbon Capture and Storage) gaat een belangrijke bijdrage leveren aan het verlagen van CO₂-uitstoot in de atmosfeer, door aan industrieën die moeilijker te verduurzamen zijn de mogelijkheid te bieden om afgevangen CO2 te transporteren en veilig op te slaan in uitgeproduceerde gasvelden onder de Noordzee. Het Aramis-project voorziet in een open access CO₂-pijpleiding met een capaciteit van 22 miljoen ton CO₂ per jaar en streeft ernaar om tegen het einde van dit decennium operationeel te zijn.

Noot

  • Gasunie, EBN, Shell en TotalEnergies blijven samen de Aramis CO2-pijpleiding ontwikkelen tot aan de definitieve investeringsbeslissing die wordt verwacht in 2026. Hierna komt het eigenaarschap van de Aramis infrastructuur (pijpleiding en distributieplatform) volledig in handen van Gasunie en EBN.
  • Om dit doel te bereiken zijn EBN en Gasunie voornemens om een 50-50% joint venture op te zetten. Deze partijen zijn hierover in overleg met het ministerie van Klimaat en Groene Groei en het ministerie van Financiën. In de opzet van de nieuwe joint venture wordt gestreefd naar het benutten van de synergiën met Porthos. Daarnaast is het doel om de Aramis-pijpleiding als onderdeel van een geïntegreerd CO2-transportnetwerk te opereren, waarbij Gasunie haar ervaring van het opereren van netwerken zal inzetten.
  • Shell, TotalEnergies en EBN hebben het voornemen om samen met partners door te werken aan de ontwikkeling van twee CO₂-opslagen onder de Noordzee met als doel de Aramis-keten te helpen lanceren. Voor deze twee opslagen werken Shell en TotalEnergies gezamenlijk toe naar het op de markt brengen van opslag- en transportdiensten voor industriële klanten.
  • Gasunie, Vopak, Shell en TotalEnergies zetten de ontwikkeling van de CO2next-terminal voort.
  • EBN en Gasunie bereiden de uitbreiding van het Porthos-compressiestation voor.
  • EBN werkt samen met andere partners, waaronder ook Shell, TotalEnergies en Eni, aan het ontwikkelen van andere toekomstige CO₂-opslagen. Deze opslagen zouden in de toekomst aangesloten kunnen worden op de Aramis-infrastructuur.
  • Gasunie werkt samen met partners aan de ontwikkeling van de CO2-leidingen in de Delta Rijn Corridor en de Delta Schelde CO2nnection.