Case study Irado
Van buren, naar partners in schone energie: Irado
Irado verzorgt de buitenruimte en leefomgeving voor de gemeenten Capelle aan den IJssel, Schiedam en Vlaardingen. Daarbij is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) een belangrijk speerpunt, waaronder de verduurzaming van het wagenpark. Een grote stap is het wagenpark - gedeeltelijk - op de schone brandstoffen elektriciteit en groengas te laten rijden. Een CNG-tankstation op het eigen terrein van Irado was niet mogelijk. Toen TotalEnergies besloot het naastgelegen tankstation uit te breiden met een CNG-tankstation waar groengas geleverd wordt, bleek dat een uitkomst voor Irado.
Uitdaging van Irado
Irado is voor de gemeenten (haar aandeelhouders) actief in de buitenruimte. Zij verzorgen onder meer de afvalinzameling, onderhoud van de openbare ruimte en ondersteuning bij de uitvoering van civiele taken. Voor circa 215.000 huishoudens doen ze de afvalinzameling. Daar zijn dagelijks tientallen voertuigen en machines voor nodig. Zowel de zwaardere afvalinzamelvoertuigen als kleiner materieel zoals bestelbusjes.
Groot, maar niet groot genoeg
Een CNG-tankstation op het eigen terrein bleek om diverse redenen niet mogelijk: “Hoewel ons bedrijfsterrein groot is, is deze locatie niet ideaal. Daarnaast werken er civiele zaken in- en rond ons terrein niet mee om een eigen pomp te realiseren. Onder andere een naastgelegen spoorbaan, hoogspanningskabels in de buurt van het terrein en een ondergrondse aardgasleiding bemoeilijkten een eigen CNG-voorziening”, aldus Avinash Rampersad, Assetmanager NV Irado.
Aanpak: berekenen
Vanuit ons netwerk was PitPoint* aangehaakt om andere locaties van Irado te onderzoeken op geschiktheid. Helaas bleken ook die niet geschikt, te ver weg of niet efficiënt genoeg. “Toen is binnen TotalEnergies het balletje gaan rollen. Op eigen initiatief hebben we onderzocht of het naastgelegen TotalEnergies-tankstation voorzien kon worden van groengas. Bij een bepaalde afname van groengas zou dat de ideale oplossing zijn.”, zegt Marco Fossen, relatiemanager overheid bij TotalEnergies.
Irado en TotalEnergies hebben samen berekend hoeveel groengas er nodig is om de vloot dagelijks te tanken. Deze benodigde hoeveelheid was voor TotalEnergies voldoende rendabel om groengas aan het bestaande tankstation toe te voegen. Irado werd daarmee een van de ‘launching customers’ in de opstartfase. “Dit CNG-punt is nu een mooie uitbreiding op het openbare netwerk van TotalEnergies”, aldus Fossen.
Dankzij de uitbreiding met groengas op het naastgelegen TotalEnergies-tankstation, tanken we sneller en efficiënter groengas en kunnen we schoon op weg!
Avinash Rampersad, Assetmanager NV Irado
Resultaat: sneller en efficiënter tanken
Inmiddels tankt Irado dagelijks groengas bij TotalEnergies en ervaren de medewerkers het gemak van het nabijgelegen tankstation. Avinash Rampersad: “Door de gunstige locatie ten opzichte van het bedrijventerrein kunnen de voertuigen de hele dag door getankt worden. De bestuurders hoeven niet meer om te rijden voor een CNG-pomp en het tanken gaat sneller. Ook levert de pomp van TotalEnergies veel meer druk, waardoor er meer gas in de tanks gaat. En van omwonenden hoor ik dat de auto’s stiller zijn.”
CNG voor iedereen
Niet alleen voor Irado, maar ook voor omliggende bedrijven biedt dit openbare tankstation uitkomst. Waaronder Noot, een taxibedrijf die onder de naam Regiotaxi Waterweg met vele voertuigen het speciaal vervoer (WMO) uitvoert voor de inwoners van de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Daarnaast kunnen alle weggebruikers 24/7 gebruikmaken van het tankstation.
Rijden op eigen afval
Dankzij de overstap naar groengas maakt Irado een flinke duurzaamheidsslag. Zij doen daar nog een schepje bovenop door hun afval circulair te verwerken. Irado haalt onder meer groente-, fruit- en tuinafval (gft) op. Gft-verwerker Omrin – waar Irado aandeelhouder van is – verwerkt dit afval. Daarbij ontstaat biogas dat wordt opgewekt tot groengas. Dat gas wordt in het aardgasnetwerk geïnjecteerd en rechtstreeks getankt bij het nieuwe TotalEnergies-tankstation. Rampersad: “Hierdoor rijden wij deels op ons eigen afval. Gaaf!”
Een duurzame toekomst
Zoals aangegeven is MVO sterk verbonden met Irado. Rampersad: “Daarom blijven we de mogelijkheden verkennen om onze vloot, panden en energiebehoefte verder te verduurzamen. In de toekomst hopen we geheel afscheid te nemen van fossiele brandstoffen. Voor nu is groengas een bewezen duurzame oplossing. We zullen meer CNG-voertuigen gaan laten rijden, die we vlakbij voltanken bij onze ‘buren’ en partner, TotalEnergies!”
*) TotalEnergies acquireerde in 2017 PitPoint clean fuels. In januari is het klantaanbod van PitPoint en TotalEnergies samengevoegd. Dit project is destijds onder de merknaam PitPoint uitgevoerd.