header_-_northern_lights.jpg
Ontdek TotalEnergies

Project ‘Northern Lights’: Eerste cross-border CO2 opslag-samenwerking van start

CO2 opslaan onder de zee is geen verre toekomstdroom meer. TotalEnergies kondigt met trots de overeenkomst tussen Northern Lights en Yara Sluiskil aan om als eerste ter wereld CO2-opvang, -vervoer en -opslag op grote schaal toe te passen. In 2025 start het Northern Lights project. Een enorme stap in het terugdringen van de uitstoot in de zware industrie. Het project is een samenwerking tussen onder andere Equinor en TotalEnergies.


Northern Lights baant de weg voor CO2-reductie in de zware industrie.  

De overeenkomst is de eerste commerciële samenwerking om CO2-reductie over grenzen heen te trekken. De CO2-uitstoot van Yara Sluiskill, een kunstmestproductielocatie, wordt opgevangen en per schip naar Noorwegen vervoerd. Daar wordt het onder de zeebodem opgeslagen, weg uit de atmosfeer. Opvang, vervoer en opslag op deze manier als dienst aanbieden geeft bedrijven de ruimte zich te richten op hun eigen specialiteiten en toch zo CO2-neutraal mogelijk te werken. Deze overkomst is een vooruitstrevend voorbeeld van hoe Europese bedrijven hun CO2-reductie strategieën uit kunnen breiden. 


CO2 –opslag: essentieel voor terugdringen broeikasgasemissies 

“Het ontwikkelen van CO2 –vervoer en –opslag diensten is cruciaal voor CO2-reductie in de Europese industrie. We zijn daarom erg blij om Yara Sluiskill, wiens CO2-reductie-strategie het project zal ondersteunen, als eerste commerciële partner voor Northern Lights te mogen verwelkomen” aldus Patrick Pouyanne, Voorzitter en CEO van TotalEnergies. TotalEnergies wil een CO2-opslagcapaciteit van meer dan 10 miljoen ton per jaar realiseren per 2030.  Deze opslag kan voor zowel eigen faciliteiten als commerciële klanten gebruikt worden. Dit doel past bij de ambitie van TotalEnergies om per 2050 net als onze samenleving CO2-neutraal te zijn.  


Diep in de zee: CO2-opslag onder de zeebodem in Noorwegen 

Northern Lights is onderdeel van het Noorse initiatief ‘Longship’ (Langskip). Longship is het eerste project dat de industrie voorziet in volledige lijn CO2-reductie mogelijkheden: opvang, vervoer en opslag onder de grond. Dat laatste gebeurt in Noorwegen.  

De CO2 wordt langs de Noorse kust bij Øygarden op zo'n 2.600 meter onder zee permanent opgeslagen. Fase 1 wordt in 2024 opgestart en kan 1,5 miljoen ton CO2 per jaar verwerken. Nu steeds meer industrieën de mogelijkheden zien die CO2-opslag biedt is de verwachting dat de opslag op korte termijn uitgebreid zal worden naar 5 miljoen ton per jaar.   

Meer over The Longship Project 

Veelgestelde vragen

Vragen? Bekijk de veelgestelde vragen.

Bekijk FAQ

Direct in contact komen?

Onze experts staan klaar om jou te helpen.

Naar direct regelen en contact

Meer over new energies

Header - groengasbussen.jpg

Concessiecombinatie EV met groengas scoort winst

De concessie Regionaal busvervoer Haaglanden heeft dit jaar met een score van 8,68 de beste milieuprestatie geleverd. Vooral de vervanging van oude bussen voor nieuwe elektrische zero emissie exemplaren heeft deze concessie naar de top van 2020 geschoten. 

Lees verder