Slim laden wordt de standaard bij laadpunten van TotalEnergies
TotalEnergies mag in een recente aanbesteding van MRA-Elektrisch opnieuw laadpalen plaatsen en exploiteren in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. De slimme palen dragen bij aan het optimaal gebruik van groene stroom en het beperken van netcongestie.
In de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht komen er de komende vier jaar tot 35.000 openbare laadpunten bij. De aanbesteding door MRA-Elektrisch voor de installatie, het beheer en de exploitatie van deze laadpunten is deels gewonnen door TotalEnergies. Om netcongestie te beperken en zo goed mogelijk gebruik te maken van groene stroom, worden de palen van TotalEnergies uitgerust met slimme laadtechnologie. Het streven is dat vanaf al medio 2024 op de eerste palen kan worden geladen.
Slim laden wordt de standaard bij de nieuwe laadpalen van TotalEnergies in deze concessie. Het doel is om zoveel mogelijk groene stroom te laden, zo goedkoop mogelijk te laden en om netcongestie tegen te gaan. Slim laden gebeurt vanzelf, zonder dat de gebruiker er iets van hoeft te merken. Lagere stroomprijzen worden bovendien doorgerekend aan de gebruiker, waardoor je als gebruiker goedkoper uit bent.
Door middel van slim laden wordt een deel van de energievraag voor het opladen verschoven van de avond naar de nacht. ’s Nachts is er relatief meer groene stroom aanwezig op het net, waardoor er minder CO2 wordt uitgestoten.
Voorkomen netcongestie
Het verplaatsen van een laadsessie naar de nacht helpt om piekbelasting van het stroomnet in de vroege avond te voorkomen. Om netcongestie verder te beperken zijn de nieuwe laadpalen geschikt voor ‘netbewust laden’: het vermogen van de palen kan tijdelijk worden verminderd op plekken waar de vraag naar elektriciteit te groot is.
“TotalEnergies plaatst al sinds 2016 laadpalen in de regio van MRA-Elektrisch. In de zomer van 2023 zijn we na een aantal succesvolle pilots reeds gestart met de uitrol van slim laden op het publieke netwerk,” zegt Stefan Evers, managing director TotalEnergies Charging Solutions Nederland. “We weten dat het werkt. Dat de technologie nu gaat worden toegepast op alle nieuwe laadpunten van TotalEnergies in de MRA-regio is een belangrijke stap in de energietransitie. Slim laden wordt nu echt de norm.”
Datagestuurde plaatsing
De plaatsing van nieuwe laders gebeurt hoofdzakelijk vraaggestuurd en datagestuurd: als uit de gegevens blijkt dat een bestaande laadpaal vaak bezet is, worden er extra laadpalen in de omgeving geplaatst. Hierdoor zorgen we dat er enkel laadpalen geplaatst worden als deze ook nodig zijn.
Naast TotalEnergies dragen ook Shell ubitricity en Vattenfall InCharge bij aan de realisatie van de 35.000 laadpalen.