Skip to content

Kettingen in een hete omgeving verdienen maatwerk

Vier punten waarop je het best passende kettingsmeermiddel selecteert 

In de zomer van 2020 nam TotalEnergies het Franse Lubrilog over. Lubrilogs assortiment bevat veel verschillende speciaalsmeermiddelen. Waar traditionele smeermiddelen stoppen, gaat Lubrilog verder. Het bedrijf richt zich onder meer op PFPE/PFTE-smeermiddelen en siliconen. Daarnaast biedt Lubrilog ook krachtige oplossingen voor het smeren van kettingen die gebruikt worden in een omgeving met hoge temperaturen. We leggen graag uit wat daar bijzonder aan is en hoe je het juiste kettingsmeermiddel selecteert. 

 

Hoge temperaturen vragen om hoge eisen 
De eisen die aan een kettingolie worden gesteld komen op een aantal punten overeen met veel andere soorten smering. Zo moet de olie goede corrosiebescherming bieden en zorgen voor een mooie smeerfilm tussen de bewegende delen. Ook vermindert goede kettingolie warmteontwikkeling door de wrijving te verlagen. Op die manier beperkt kettingolie slijtage tot een minimum. Wanneer kettingolie echter in een omgeving gebruikt wordt waar de temperaturen flink oplopen, komen daar nog twee belangrijke eisen bij. Zo mag de olie niet te snel verdampen. Daarnaast is het belangrijk dat er geen of weinig sprake is van afzetting van (verbrand) olieresidu. Deze twee karaktereigenschappen bepalen in hoeverre een kettingolie geschikt is om in te zetten bij hoge temperaturen.

 

Vier selectiecriteria
Vrijwel alle oliën laten verbrandingsresten achter als de maximaal toelaatbare temperatuur overschreden wordt. Door het selecteren van de juiste basisoliën kan dit tot een minimum beperkt worden. De hoogtemperatuur kettingoliën binnen het Lubrilog gamma zijn vervaardigd op basis van twee soorten esters: tot 250 graden Celsius inzetbaar en vanaf 250 graden Celsius inzetbaar. 

Bij het vervaardigen van deze twee soorten kijken we naar vier hoofdzaken:

 1. Vlampunt 
  Dit is de laagste temperatuur waarbij oliedamp ontbrandt met behulp van een ontstekingsbron. Hoe hoger dit vlampunt ligt des te lager het risico is op brand.
 2. 4-ball waarde
  Ongeacht de samenstelling van de kettingolie en weerstand tegen hoge temperaturen, moet de kettingolie te allen tijde goede bescherming tegen slijtage bieden. De 4-ball test is een kogeltest waarbij drie kogels tegen elkaar aan liggen. Een vierde kogel ligt op de andere drie kogels en wordt onder belasting aangedreven. Het te testen smeermiddel bevindt zich tussen de kogels. Het moment waarop de vierde kogel, door gebrek aan voldoende smeermiddel, vastlast (koudlassen) aan de onderliggende drie kogels, is de 4-ball waarde. Hoe hoger deze waarde is, des te beter zijn de antislijtage-eigenschappen.
 3. Verdampingswaarde 
  De meeste smeermiddelen verdampen bij hoge temperaturen. Door het toepassen van de juiste esters kunnen verdampingswaarden van wel ¼ ten opzichte van minerale of PAO-gebaseerde kettingoliën behaald worden. Hoe lager de verdampingswaarde, hoe gunstiger het verbruik van de kettingolie.
 4. Residu
  Door kettingoliën onder hoge temperaturen te belasten, zetten verbrandingsresten van de olie en additieven zich af op delen van de ketting. 

Naast deze vier kernwaarden is het toepassingsgebied ook belangrijk. Voor kettingen in een voedselomgeving gebruiken we bijvoorbeeld NSF H1 foodgrade producten. 

 

Maak samen met TotalEnergies de juiste keuze
Het selecteren van de juiste kettingolie is precisiewerk. Het is daarom ontzettend belangrijk om samen met de experts van TotalEnergies de toepassing van de ketting goed onder de loep te nemen en op basis daarvan te bepalen wat de beste optie is. TotalEnergies beschikt, mede dankzij de overname van Lubrilog, over een uitgebreid assortiment kettingoliën voor hoge temperaturen. Samen kiezen we het product dat voor de beste prestaties levert voor jouw specifieke situatie. Meer weten? Neem dan gerust contact op met een van onze Sales Engineers.
 

Meer nieuws