Skip to content

In 2004 nam Connexxion het busvervoer in de regio Haarlem-IJmond op zich en koos voor CNG. TotalEnergies*) faciliteerde het veilig en betrouwbaar tanken van 80 bussen. In 2015 werd bekend dat Connexxion zich wederom over het busvervoer in de regio mocht ontfermen. Onderdeel van deze nieuwe afspraak was de overgang naar volledig emissievrij vervoer in 2020. Connexxion schakelde hiervoor opnieuw de hulp van TotalEnergies in. Dit resulteerde in het eerste gecombineerde EV/CNG-busstation van Nederland.

De aanpak

In samenwerking met TotalEnergies koos Connexxion voor een gefaseerde overgang naar een elektrische busvloot. De huidige CNG-bussen moesten over op elektrisch rijden. Omdat deze overgang veel tijd en kosten met zich mee bracht, is er voor groengas als tussenoplossing gekozen. 

Minder uitstoot en lagere kosten

Projectleider Jordy Tromp: “We begonnen met het bepalen van de best mogelijke technische oplossing voor de best mogelijke prijs. Stap 1 was het vervangen van het type brandstof van de bussen, van CNG naar groengas. Een stuk milieuvriendelijker dankzij de verminderde uitstoot van CO2. Bovendien was de kostbare aanschaf van een nieuwe elektrische vloot in één keer niet nodig. Er kon eerst gestart worden met een pilotproject met 8 elektrische bussen.”

Gecombineerd station

Om de gefaseerde overgang te realiseren, creëerde TotalEnergies een gecombineerd EV/CNG-busstation. Op het station is zowel een groengas-tankstation voor de CNG-bussen als de laadinfrastructuur voor elektrische bussen aanwezig. “We hebben gebruik gemaakt van een bestaande CNG-installatie. Die hebben we verplaatst en voorzien van een upgrade."

Jordy Tromp
Jordy Tromp

We zijn begonnen met het bepalen van de best mogelijke, technische oplossing voor onze klant, voor de best mogelijke prijs.

Jordy Tromp, Projectleider bij TotalEnergies

Het resultaat

TotalEnergies realiseerde het eerste gecombineerde EV/CNG-busstation in Nederland. In september 2017 nam Connexxion de installatie op de nieuwe locatie in gebruik. Het station stelde Connexxion in staat om de uitstoot direct te verminderen door over te gaan op groengas, en toe te werken naar zero-emissie door elektrisch laden. Dit sloot perfect aan bij de ambitie van het bedrijf. Daarnaast was het kostentechnisch een zeer gunstige oplossing.

 

* TotalEnergies acquireerde in 2017 PitPoint clean fuels. In januari is het klantaanbod van PitPoint en TotalEnergies samengevoegd. Dit project is destijds onder de merknaam PitPoint uitgevoerd.

Meer case studies