Pilot met kunstmatige riffen om biodiversiteit in Noordzee-windparken te bevorderen
Afgelopen 200 jaar is er veel rif verloren gegaan. Onder andere hierdoor is de biodiversiteit in de zee aangetast, ook in de Noordzee. Om dit aan te pakken, hebben TotalEnergies Nederland en Exo Engineering een pilotproject gelanceerd om kunstmatige riffen voor de Nederlandse kust te plaatsen. Dit initiatief, gedreven door de criteria voor offshore windtenders in Nederland, heeft tot doel de effectiviteit van kunstmatige riffen te onderzoeken bij het herstellen van habitats in de Noordzee en het vergroten van vispopulaties zoals kabeljauw.
Exo Engineering heeft hier speciale kunstmatige riffen voor ontworpen. Elk rif weegt 4,5 ton en biedt leefruimte voor jonge exemplaren van soorten zoals de kabeljauw. Het ontwerp richt zich ook op rifbouwende organismen zoals de gestekelde zandkokerworm.
TotalEnergies Nederland werkt samen met Exo Engineering en The Living Windfarms Project om onderzoek te doen naar de impact van de riffen op het zeeleven, de zogenaamde mariene habitat. De riffen, vijf in totaal en één controle-eenheid, werden afgelopen zomer geplaatst.
"We zijn blij deel te nemen aan dit pilotproject in de Nederlandse Noordzee, waarbij we onderzoek faciliteren naar deze speciaal ontworpen kunstmatige riffen. We kijken ernaar uit om volgend jaar terug te keren om de biodiversiteit te monitoren”, zegt Liselotte van Cranenburgh, environment-engineer bij TotalEnergies EP Nederland. “De resultaten van dit pilotproject kunnen toekomstige natuur-inclusieve ontwerpbeslissingen voor offshore windparken en andere offshore energie-infrastructuur in de Noordzee en daarbuiten verbeteren."
De riffen hebben nog andere milieuvoordelen. Exo Engineering gebruikt namelijk koolstofarme alternatieven voor cement en gerecycleerde aggregaten. Dit vermindert CO₂-emissies en creëert een circulaire economie.
Lees meer (Engels)