Transitie naar waterstof in de binnenvaart header afbeelding
Binnenvaart

Transitie naar waterstof in de binnenvaart

Transitie naar waterstof in de binnenvaart

De toekomst van de binnenvaart is emissieloos

Eerste waterstofschip vaart al, in 2024 tien emissieloze schepen tussen Rotterdam en Keulen

De toekomst van de binnenvaart is in 2023 begonnen. Dit jaar reikte minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat het eerste A0-emissielabel uit aan een binnenvaartschip dat op waterstof vaart.

De primeur ging naar het bedrijf Future Proof Shipping (FPS), dat een dieselschip liet ombouwen tot een vaartuig met waterstofvoortstuwing. De eerste reis van het waterstofschip ging van Alblasserdam naar Rotterdam. Een kleine afstand, maar het symboliseert een grote stap voor de binnenvaart. Uit het klimaatfonds stelt de overheid de komende jaren 178 miljoen euro beschikbaar om waterstof te introduceren in sectoren als de binnenvaart en het zware wegtransport. Als TotalEnergies geloven we ook in deze duurzame ontwikkelingen. Daarom bieden wij voor elke toepassing een smeerolie.

Een bijzonder initiatief in deze energietransitie in de binnenvaart komt van de provincie Zuid-Holland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Ze slaan de handen ineen en werken samen in het netwerk RH2INE (Rhine Hydrogen Integration Network of Excellence). De doelstelling van dit project is om in 2024 de eerste tien schepen in de vaart te hebben die op waterstof varen van Rotterdam naar Keulen.



Het belang van waterstof voor de binnenvaart


Om de klimaatdoelen te halen moet het gebruik van conventionele brandstoffen omlaag. Schepen die op diesel varen, stoten schadelijke broeikasgassen en luchtvervuilende stoffen uit. Dat heeft grote gevolgen voor het milieu. Waterstof geldt als milieuvriendelijk alternatief. Deze energiebron stoot tijdens gebruik geen schadelijke stoffen uit en kan om die reden een grote bijdrage leveren aan het verminderen van de emissies van de binnenvaartsector. Ook helpt het om de luchtkwaliteit langs vaarroutes te verbeteren.



Minister Mark Harbers noemde de primeur van Future Proof Shipping dit jaar een ‘absolute mijlpaal voor de binnenvaart’. Hij voorziet de komende jaren een revolutie op dit gebied en hoopt in 2030 ruim 150 emissieloze binnenvaartschepen te hebben. De boot die in mei van Alblasserdam naar Rotterdam ging, wordt nu al ingezet door sportfabrikant Nike om wekelijks honderden containers klimaatneutraal te vervoeren tussen Rotterdam en het eigen logistieke centrum in het Belgische Meerhout.

Veelgestelde vragen

Vragen? Bekijk de veelgestelde vragen.

Bekijk FAQ

Direct in contact komen?

Onze experts staan klaar om jou te helpen.

Naar direct regelen en contact

Bekijk ook

TotalEnergies is uw partner in energgietransitie

Zonne-energie en laadoplossingen: klaar voor de toekomst met TotalEnergies

Volledig klimaatneutraal in 2050: het is één van de belangrijkste doelen waar TotalEnergies nu aan werkt. Dat doen we door alternatieven te zoeken voor aardolieproducten en door te adviseren in de energietransitie. En natuurlijk door nieuwe energiebronnen aan te boren én beschikbaar te maken voor onze klanten. In dit artikel lees je meer over de solar- en laadoplossingen van TotalEnergies. 

Lees verder
Samenwerking Van Keulen Transport: duurzaam en onderhoudsarm

Samenwerking Van Keulen Transport: duurzaam en onderhoudsarm

Dat TotalEnergies veel meer is dan alleen een leverancier van smeermiddelen en brandstoffen, bewijst onze samenwerking met Van Keulen wel. Samen met dit Zeeuwse transportbedrijf zorgen we voor de beste middelenmix. Daarnaast slaan we de handen ineen voor een duurzame toekomst. Erik Breure, directeur Van Keulen Transport: “Ook als wij kijken naar de toekomst en de energietransitie, zien wij in TotalEnergies een partner die ons daarin bij kan staan.” 

Lees verder
icons.jpg

Van waterstofstations tot een CO2-neutrale energiemix: TotalEnergies zet in op een schonere toekomst

TotalEnergies wil in 2050 klimaatneutraal zijn. De weg naar dat doel is inmiddels volop ingezet. Dat doen we bijvoorbeeld door aardolieproducten te verminderen, een adviserende rol in de energietransitie in te nemen en een mix aan nieuwe energiebronnen te omarmen, waaronder bio-CNG als transitiebrandstof en hernieuwbare elektriciteit.  

Lees verder