Skip to content

adblue: minder uitstoot van vervuilende uitlaatgassen

De Europese Unie heeft maatregelen genomen om de uitstoot van vervuilende stoffen te verminderen. Alle motorvoertuigen binnen de transportsector moeten aan C02-emissienormen voldoen. AdBlue is de oplossing om minder schadelijke stoffen uit te stoten.

Sinds de nieuwe emissienormen hebben de meeste vrachtwagens SCR-technologie (Selective Catalytic Reduction). Deze SCR- motoren gebruiken AdBlue en daardoor wordt de motor schoner. Doordat AdBlue in de uitlaat wordt opgewarmd valt deze uiteen in ammoniak en koolstofdioxide en deze stoffen reageren weer met de aanwezige stikstofoxiden, waardoor deze oxiden worden omgezet in de onschadelijke stikstof en waterdamp. Een stuk beter voor het milieu! Zorg regelmatig voor het bijtanken van AdBlue en zorg dat de katalysator in de uitlaat blijft werken.

AdBlue is een waterige oplossing en bestaat voor 67,5% uit gedemineraliseerd water en voor 32,5% uit ureum. Ureum wordt gemaakt uit ammoniak (NH3) en koolstofdioxide (CO2). De SCR-technologie is heel gevoelig voor onzuiverheden, dus er wordt geadviseerd om AdBlue niet met andere producten te mengen. AdBlue is verkrijgbaar in kleinverpakkingen en het is mogelijk om AdBlue op onze tankstations te tanken bij de speciale Adblue pompen.

CLEARNOX is de oplossing tegen kristallisatie 

Net zoals AdBlue is CLEARNOX een gebruiksklare ureumoplossing die gebruikt wordt in het SCR-systeem voor de nabehandeling van stikstofoxiden (NOx). Maar CLEARNOX gaat verder dan dat: dankzij de exclusieve formule die door TotalEnergies is ontwikkeld, voorkomt CLEARNOX het risico op stilstand, door kristallisatie in het SCR-systeem tegen te gaan. 

Hoe werkt het? 
In bepaalde werkingsomstandigheden is de temperatuur van de uitlaatgassen niet voldoende hoog voor een volledige reactie van de AdBlue.  Er kunnen dan cyanuurzuurkristallen vormen die het SCR-systeem blokkeren, waardoor het voertuig tot stilstand komt. CLEARNOX zorgt voor optimale verneveling waardoor ook bij lagere temperaturen een volledige reactie plaatsvindt, zonder kristallisatie in het SCR-systeem. 

CLEARNOX maakt het verschil!  

 • Het voorkomt kristallisatie: 
  - Het beschermt het SCR-systeem en de motor; 
  - vermindert motorpech;  
  - helpt om het brandstofverbruik onder controle te houden. 
 • Vervangt AdBlue: 
  - Klaar voor gebruik, zonder dat de tank vooraf moet worden leeggemaakt; 
  - de naleving van de emissienormen en de milieuwetgeving worden gegarandeerd. 
 • Exclusieve formule: 
  - Ontwikkeld door TotalEnergies onderzoekers;  
  - getest in samenwerking met bestuurders en constructeurs. 

 CLEARNOX voldoet aan de fysico-chemische vereisten van de ISO 22241-norm. 

Meer over Adblue & Clearnox

Bekijk ook