Skip to content

Ondernemers kunnen vanaf 9 mei subsidie krijgen* bij aanschaf van een vrachtwagen die schoon rijdt; elektrisch of op waterstof. Daarmee zet Nederland een volgende stap op weg naar een volledig schoon wagenpark in 2050. Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) maakt de subsidieregeling vandaag definitief bekend in de Staatscourant.

Allemaal baat bij

Heijnen: “We hebben allemaal baat bij schoon vrachtverkeer. Voor het klimaat, onze schone lucht, en ook voor de concurrentiekracht van de logistieke sector in ons land. Elektrische vrachtwagens zijn een stuk duurder dan dieselvrachtwagens. Daarom geven we ondernemers die overstappen een financieel steuntje in de rug. Ik hoop dat de elektrische vrachtauto op de weg straks net zo normaal is als de elektrische personenauto.”

Meer voor midden- en kleinbedrijf

De hoogte van de subsidie hangt af van het soort vrachtwagen en de grootte van het bedrijf. Grote bedrijven kunnen in totaal (subsidie en belastingvoordeel) tot 40% van de meerkosten ten opzichte van een dieselvrachtwagen vergoed krijgen. Heijnen wil MKB’ers een beetje extra tegemoet komen. Voor de kleinste bedrijven, met minder dan 10 werknemers, loopt dat op tot 60%. Het gaat dan om de meerkosten bij aanschaf, die liggen voor elektrische vrachtwagens hoger dan voor dieselvrachtwagens. Elektrische vrachtwagens zijn wel goedkoper in gebruik en onderhoud.

De subsidieregeling loopt tot begin 2027. Momenteel is de pot in totaal gevuld met ruim €40 miljoen, die tot en met 2024 beschikbaar komt. Waarvan €13,5 miljoen dit jaar. Het kabinet werkt momenteel aan de vormgeving van het budget na 2024, in lijn met de wens daartoe vanuit de Tweede Kamer en de sector.

Lees verder

Bron: Rijksoverheid, 2022

* De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft aangegeven dat de subsidiepot door de grote vraag binnen 1 dag al leeg is. TotalEnergies houdt de ontwikkelingen actueel bij en brengt jou op de hoogte wanneer er extra subiside wordt vrijgemaakt. Neem bij vragen contact op met bovenstaand email of telefoonnummer.

Laat je adviseren door TotalEnergies

Wil jij weten hoe de nieuwe subsidieregeling optimaal ingezet kan worden bij jouw bedrijf? Ik help je graag verder! Stuur mij een mail of neem telefonisch contact op via +31683793353 om advies te ontvangen dat aansluit bij jouw bedrijfsvoering. 

Meer over new energies