Skip to content

Motorolie bijvullen is essentieel voor een goede werking van de motor van je auto. Het smeert, reinigt, koelt en beschermt de draaiende delen in je motor tegen slijtage. Tijdens het rijden verbrandt een deel van de olie. Motorolie moet dus eens in de zoveel tijd bijgevuld worden. Met dit stappenplan is het in een handomdraai gebeurd.  

Olie bijvullen in de auto
Olie bijvullen

Motorolie bijvullen? Dit zijn de stappen   

Het is verstandig om eens in de zoveel tijd je oliepeil te checken. Je kunt dit zelf doen. Sommige auto's melden het automatisch, dan gaat er een oranje motorolie-lampje branden op je dashboard. Hoe je ook controleer, als er te weinig olie in je motor zit moet je zo snel mogelijk bijvullen. Bijvullen kan je zelf doen met dit stappenplan of de handleiding van je auto. Eens in de zoveel tijd moet je de olie verversen. Dit kan je het beste door een professionele monteur laten doen.  

Dit heb je nodig:  

  • Nieuwe motorolie  

  • Een oude doek om de oliepeilstok schoon te maken 

  • Eventueel: een olietrechter en de handleiding van je auto 

 

Stap 1

Zoek uit welke motorolie jouw auto nodig heeft. Met bijvullen is het belangrijk dat je dezelfde olie gebruikt die er al in zit. Bewaar als het even kan de oude verpakking of maak er een foto van met je telefoon. Dan hoef je niet zelf de dikte of API-specificatie te onthouden – die zijn namelijk wel van belang. Kan je dezelfde olie echt niet meer vinden? Zoek dan een zo goed mogelijk alternatief, dat is beter dan helemaal geen olie.  

Stap 2

Parkeer de auto op een vlakke ondergrond. Zorg dat de auto waterpas staat. Zet de motor uit en wacht zeker 10 minuten. Dan is de motor genoeg afgekoeld.  

Stap 3

Open de motorkap. Maak de peilstok schoon met de oude doek. Gebruik de schone peilstok om te kijken hoeveel olie er nog in de motor zit. Op de peilstok staat ook hoeveel olie er minimaal (en maximaal) in mag zitten. Te veel olie is ook slecht voor je motor.  Vul dus alleen bij als er minder in zit dan minimaal nodig is.  

Stap 4

Draai de olievuldop los. Zet eventueel een trechter filter op de opening. Giet langzaam een beetje motorolie naar binnen. Controleer een paar keer met een schone peilstok of je al bijna bij het maximumstreepje bent. Je kan beter nog een beetje moeten bijvullen dan er in één keer veel te veel olie in gieten.  Heb je de olie tot aan het maximale streepje bijgevuld, draai dan de dop weer op de opening. Je kunt nu weer veilig de weg op.  

Extra tips voor het bijvullen van motorolie 

  • Moet je meer dan één liter olie per 1.000 gereden kilometers bijvullen? Dan is er waarschijnlijk iets mis. Laat je auto nakijken bij de garage.  

  • Let erop dat je de juiste opening kiest en niet per ongeluk olie in het reservoir met koelvloeistof- of ruitensproeivloeistof bijvult.  

  • Kies zoveel mogelijk dezelfde motorolie als je nu hebt. Motorolie kan je herkennen aan de API-, SAE- of JASO-specificatie. Gebruik onze kentekenchecker om te zien welke olie je kunt gebruiken. Kom je er niet uit, kijk dan in de handleiding van je auto. Of vraag advies bij een garage of je autodealer.   

  • Gebruik een trechter en voorkom dat je olie morst. Olie die op de motor druipt kan verbranden tijdens het rijden met rook en ander gevaarlijke gevolgen veroorzaken.  

Veelgestelde vragen   

Motorolie bijvullen mag je zelf doen. Controleer regelmatig je oliepeil. Gebruik hierbij het handboek van je autofabrikant om te zien wanneer je moet bijvullen. Bijvullen is niet hetzelfde als verversen. Verversen betekent dat je de oude olie uit de motor laat lopen en volledig vervangt. Verversen kun je het beste door een autogarage of professionele monteur laten doen. 

Ga je de motorolie bijvullen, dan kan de motor het beste koud zijn. Laat hem dus minstens 10 minuten afkoelen.  

Tijdens het rijden verbrandt de motor een deel van de olie. Hoe vaak de olie ververst moet worden verschilt per auto en het aantal kilometers dat je rijdt. Het beste is om het elke maand te controleren. Moet je meer dan één liter per 1.000 gereden kilometers bijvullen? Dan is er waarschijnlijk iets mis. Laat je auto nakijken bij de garage.  

Kies zoveel mogelijk dezelfde motorolie als je nu hebt. Motorolie kan je herkennen aan de API-, SAE- of JASO-specificatie. Gebruik onze kentekenchecker om te zien welke olie je kunt gebruiken. Kom je er niet uit, kijk dan in de handleiding van je auto. Of vraag advies bij een garage of je autodealer.   

Meer over motorolie