Skip to content

06/04/2022 Nieuws

TotalEnergies opent nieuw waterstoftankstation in Breda

Persfoto opening waterstoftankstation Breda

Breda, april, 2022 - In Breda is vandaag een nieuw waterstoftankstation geopend. Het station is onderdeel van het Interreg project ‘Waterstofregio 2.0’, dat wordt gecoördineerd door kennis- en samenwerkingsplatform WaterstofNet. 350 en 700 bar vuldruk zijn nu beschikbaar bij multi-fuel station op Minervum 7001.

TotalEnergies Marketing Nederland heeft het station gebouwd en draagt zorg voor de exploitatie. Het complete multi-fuel tankstation op Minervum 7001 is gerealiseerd in samenwerking met Berkman en Tigchelaar van MobilityHUB Breda. Naast waterstof tanken kan men bij het tankstation ook snelladen met een maximaal laadvermogen van 175 kW voor batterij-elektrische voertuigen. Verder zijn op deze locatie ook conventionele fossiele brandstoffen beschikbaar.

Officieel geopend

Het waterstoftankstation is vandaag officieel geopend door algemeen directeur van TotalEnergies Marketing Nederland, Robert Joore, directeur van Interreg Vlaanderen-Nederland, Bram de Kort, wethouder van de gemeente Breda, Daan Quaars, directeur van WaterstofNet, Adwin Martens, en directeur netwerkontwikkeling van Berkman, Ian van der Jagt. Verschillende toespraken benadrukten het belang van waterstof voor de mobiliteit van de toekomst.

Vuldruk zowel 700 als 350 bar

Het tankstation levert waterstof met zowel een vuldruk van 700 als 350 bar. Auto's tanken op 700 bar, terwijl 350 bar vooral wordt gebruikt voor heavy-duty transport. Zo zullen, ook twee vuilniswagens op waterstof van de gemeente Breda tanken bij het station. Eén vrachtwagen is al operationeel, de andere wordt in de nabije toekomst in gebruik genomen. Deze vuilniswagens zijn onderdeel van het Europese REVIVE-project, gefinancierd door het Clean Hydrogen Partnership.

Partners en subsidies

Het waterstoftankstation wordt medegefinancierd door Europa (Interreg Vlaanderen-Nederland) en er is een DKTI-subsidie toegekend. Dit is een subsidieregeling voor duurzame projecten van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Schone brandstoffen

TotalEnergies Marketing Nederland werkt hard aan de uitbreiding van haar netwerk van tankstations met schone brandstoffen zoals groen gas, waterstof, LNG en elektriciteit. Het innovatieve multi-fuel tankstation in Breda draagt bij aan de missie van TotalEnergies in Nederland om te verduurzamen.

Verduurzamen

Nathalie Baras, Retail Director van TotalEnergies Marketing Nederland, benadrukt dat het nieuwe multi-fuel station een stap is in het realiseren van de ambities van het klimaatakkoord. “Nederland heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid. De juiste tank- en laadinfrastructuur maakt de transitie naar schoner en duurzamer vervoer makkelijker. Als TotalEnergies in Nederland zijn we erg blij dat we hieraan kunnen bijdragen door betaalbare en schone energie voor transport breed beschikbaar te maken.”

Adwin Martens, algemeen directeur van WaterstofNet: “Als coördinator van het Interreg-programma ‘Waterstofregio 2.0’ was WaterstofNet al betrokken bij de bouw van verschillende waterstoftankstations in Vlaanderen en Nederland en bij de ontwikkeling van vuilniswagens op waterstof. We zijn erg blij met dit waterstoftankstation in Breda. Het past helemaal in deze grensoverschrijdende samenwerking tussen Vlaanderen en Zuid-Nederland. Het heeft een zeer strategische meerwaarde omdat het een cruciaal verbindingspunt is in de waterstofmobiliteit tussen Vlaanderen en Nederland. Dat bij het station de vuilniswagens van de stad kunnen tanken is een uitgelezen voorbeeld van hoe twee projecten, met verschillende subsidieprogramma’s mekaar kunnen versterken. 1+1 =3!

Daan Quaars, demissionair wethouder van Breda: “We willen onze vuilniswagens duurzamer maken. Maar er zijn nog maar heel weinig waterstoftankstations voor vrachtwagens in Nederland. Dus gaaf dat Breda nu een vast waterstoftankstation heeft! En iedereen kan er terecht. Zo kunnen we onze vuilniswagens een keer vol tanken met waterstof en maar liefst twee dagen laten rondrijden. Dat is goedkoper en beter voor het milieu.”

Ian van der Jagt, directeur netwerkontwikkeling van Berkman, geeft aan dat met de opening van het multi-fuel tankstation een belangrijke mijlpaal is bereikt voor Berkman en voor haar concept, MobilityHUB. “Eind jaren ‘50 maakte Berkman de transitie van kolen naar vloeibare brandstoffen. Anno 2022 zet Berkman, door de opening van het multi-fuel tankstation, wederom een belangrijke stap, in de transitie naar duurzame mobiliteit. Om dit te bewerkstellingen is het belangrijk om de kip-ei problematiek te doorbreken. In plaats van oeverloos praten is gewoonweg doen minstens zo belangrijk. De opening van het multi-fuel tankstation, onderdeel van MobilityHUB Breda, is hiervan een belangrijk resultaat”.

Contact

Adwin Martens, directeur WaterstofNet, +32 (0)499 54 67 82

Yvonne Hoddenbach, Corporate Communications, CSR & Public Affairs,TotalEnergies Marketing Nederland N.V., + 31 (0)70 512 963