Skip to content

Smeren voor een schonere wereld

TotalEnergies in Nederland wil schonere mobiliteit bevorderen, die beter is voor zowel mens als milieu. Speciaal voor het bedrijfsleven gooit TotalEnergies Marketing Nederland N.V. daarom goed geoliede middelen in de strijd: duurzame smeermiddelen. 

Op het bedrijfsleven ligt een grote druk om iets te doen tegen de uitstoot van schadelijke stoffen. Omdat het wegverkeer van bedrijven verantwoordelijk is voor ongeveer tien procent van deze uitstoot (bron: CBS), is transport een belangrijke sleutel voor vergroening. Maar wat is duurzaam transport? Over welke vervuiling hebben we het? En wat doet TotalEnergies ertegen? 

 

Schadelijke stoffen terugdringen

“Bij de verbranding van brandstof en smeermiddelen komen schadelijke stoffen vrij, zoals stikstofoxiden en roet”, legt Arnoud van Dalen uit. “Dus met betere verbranding en schonere brandstof voorkom je veel van die schadelijke uitstoot.”

Arnoud van Dalen is technisch adviseur bij TotalEnergies Marketing Nederland. Hij geeft intern en extern advies over onze producten, zoals AdBlue en Clearnox: “Door deze producten bij te tanken in diesel-voertuigen, zorg je ervoor dat de katalysator blijft werken, en dat er minder schadelijke stikstofoxiden worden afgegeven aan de buitenlucht.”

 

Gebruikte olie wordt hergebruikt

Ook onze hydraulische oliën, vetten, en motoroliën zijn duurzaam. Deze worden ingezameld en opgewerkt tot herbruikbare olie. Omdat smeermiddelen bovendien slijtage helpen voorkomen, hoeft de fabrikant niet onnodig extra onderdelen te maken.

De langere levensduur geldt ook voor roetfilters. Voor al onze motorolie, zoals RUBIA voor transport, is er namelijk ook nog gebruik gemaakt van de ‘low SAPS’-technologie: minder additieven zoals fosfor en zwavel, dus minder snel een verstopt roetfilter en dus minder vaak vervanging nodig! 

Bio-producten

Wat zéker ongevaarlijk is, zijn smeermiddelen op basis van planten. Planten halen ook, voordat ze geoogst worden, eerst nog flink wat CO2 uit de lucht. TotalEnergies Marketing Nederland biedt dan ook al sinds lange tijd biologisch afbreekbare smeermiddelen aan, zoals BIOHYDRAN en BIOMERKAN en BIOMULTIS. Ze worden vooral ingezet in milieugevoelige gebieden, zoals in de binnenvaart, landbouw, en – jawel – op golfbanen.

Een volgende stap in transport is elektrisch transport. Voor vrachtverkeer is dat nog niet echt lucratief, maar gezien de ontwikkelingen in duurzaam wegverkeer is dat slechts een kwestie van tijd. Wanneer het zover is, zal TotalEnergies de nieuwste duurzame technieken omarmen en aanjagen. 

Bekijk ook