Skip to content

Motorolie

Motorolie is belangrijk voor een goed werkende auto. Maar wat is het ook alweer? En waarom is het zo belangrijk om je motorolie op tijd bij te vullen? Op deze pagina leggen we het je uit. 

Motorolie: alle voordelen op een rijtje  

Elke motor heeft motorolie nodig om op de juiste manier te draaien. Zonder dit smeermiddel kan je motor vastlopen. Dat kost natuurlijk geld om te laten repareren, wat je liever aan iets anders uitgeeft. Maar wist je dat het juist gebruik van motorolie ook zorgt voor een lager brandstofverbruik én verminderde CO2-uitstoot? Extra redenen om je motorolie regelmatig te controleren en bij te vullen. 

Zo controleer je het peil van jouw motorolie 
Zo vul je de motorolie bij

Functies motorolie  

Motorolie speelt een belangrijke rol in het laten draaien van een motor. We zetten alle functies van motorolie voor je op een rij.  

  • Smeren: motoronderdelen zijn constant in wrijving. Motorolie zorgt ervoor dat deze onderdelen zich altijd soepel langs elkaar heen bewegen. 

  • Koelen: bij verbranding en wrijving tussen mechanische onderdelen gaat veel energie verloren. Motorolie helpt – naast koelvloeistof – om de warmte af te voeren. 

  • Reinigen: door gebruik van je auto hopen verbrandingsresten zich op in de motor. Motorolie reinigt waardoor het vuil de motor niet verstopt.  

  • Bescherming tegen corrosie: bij verbranding ontstaat corrosief zuur. Dit zuur kan metalen in de motor beschadigen. In motorolie zitten toevoegingen die corrosie tegen gaan.  

  • Afdichting: de beschermde laag van motorolie zorgt voor een nog betere afdichting van motoronderdelen. In het bijzonder van de zuigers en cilinders.  

Motorolie

De juiste motorolie kiezen 

Er zijn verschillende soorten motoroliën. Elke olie heeft zijn eigen specifieke samenstelling en voordelen. Elke motorolie heeft dan ook een standaard – een soort norm om te beschrijven om welk type olie het gaat en bij welke voertuigen de olie past.  Lees meer over het kiezen van de juiste motorolie.

Verschillende motoroliën

Minerale olie is gemaakt van ruwe aardolie. Dit type olie bestaat vooral uit koolwaterstoffen. Minerale motorolie is ideaal voor oudere voertuigen. 

Voor- en nadelen minerale motorolie 

Minerale oliën vloeien langzaam door het motorcircuit. Hierdoor verbruik je meer brandstof. Ook moet je dit type olie vaker verversen dan synthetische oliën. Het grote voordeel van minerale oliën is dat ze goedkoper zijn dan synthetische varianten. 

Synthetische olie wordt op chemische wijze gemaakt. Bijvoorbeeld in een laboratorium of fabriek. Soms wordt het ook gemaakt van geraffineerde aardolie. Het grote verschil met minerale motorolie is dat dit type aanpassingen ondergaat. Synthetische oliën zijn ontwikkeld voor motoren die hoge prestaties moeten leveren.  

Voor- en nadelen synthetische motorolie 

Synthetische motorolie gaat langer mee dan een minerale olie. Het is daarnaast van betere kwaliteit en geschikt voor nieuwe auto's of motoren. Synthetische olie heeft het vaak grootste aantal additieven, waardoor het meestal de duurder dan andere types motorolie is. 

Semi-synthetische olie is een mix van synthetische olie en minerale olie. De verhouding van deze oliën is niet gelijk: hooguit 30% is synthetische olie. Er zijn zelfs oliën met 1% synthetische olie die ook semi-synthetische olie worden genoemd. 

Voor- en nadelen semi-synthetische motorolie 

Omdat semi-synthetische motorolie een stuk minder additieven bevat, is de prijs een stuk aantrekkelijker. 

Aan alle typen oliën worden additieven (hulpstoffen) toegevoegd om de prestaties te verhogen. Deze hulpstoffen beschermen de olie en motoronderdelen tegen slijtage, oxidatie, corrosie en schuimvorming. Of voegen iets toe, bijvoorbeeld reinigende middelen. 

Meer over onze producten

Veelgestelde vragen

Motorolie is een smeermiddel dat ervoor zorgt dat alle bewegende onderdelen in een motor soepel blijven.  

Als het oliepeil te laag is, kan je motor oververhit raken. Bij sommige auto's verschijnt dan een oranje waarschuwingslampje op je dashboard. Vul zo snel mogelijk de motorolie aan. Verschijnt er een rood waarschuwingslampje? Stop dan direct je auto en bel de wegenwacht of je garage. Lang doorrijden zonder olie heeft flinke schade tot gevolg. 

Te veel motorolie kan lekkages opleveren, die vervolgens kunnen zorgen voor beschadigingen aan je motor. Zorg er dus altijd voor dat je de olie niet tot boven het maximum bijvult. 

Motorolie gaat slijtage tegen, voorkomt dat je motor oververhit raakt en houdt de motor schoon. 

Meer lezen over motorolie