Skip to content

IHC IQIP over Folia

“Het gezondheidsaspect was voor ons doorslaggevend”

In gesprek met IHC IQIP over Folia

IHC IQIP over Total Folia

 

Sinds 2016 is IHC IQIP gevestigd in Sliedrecht. Het bedrijf focust zich op state-of-the-art equipment voor offshore bouwprojecten. Zoals het leveren van equipment en tools voor het aanleggen van fundaties voor windmolenparken en olieplatforms op zee. Denk aan hydraulische heihamers en lifting tools om grote monopalen op te tillen en te installeren. Begin 2019 raakten Sancho Korenhof, Manager werkplaats en Gokhan Tatci, Sales Engineer Industrial Lubricants, met elkaar in gesprek over Folia. Toentertijd nét op de markt geïntroduceerd als de eerste metaalbewerkingsvloeistof zonder oliën. De voordelen klonken zo veelbelovend dat er een testperiode werd gestart. Een jaar later gaat IHC IQIP voor hun gehele machinewerkplaats over op Folia.

“Folia had ten opzichte van onze vorige metaalbewerkingsvloeistof behoorlijk wat voordelen. Zo zou het geen huidirritaties en luchtwegproblemen veroorzaken, langer meegaan dan een synthetisch product en minder gevaar opleveren op de werkvloer. Het product was per liter wél duurder. Het gezondheidsaspect was voor ons doorslaggevend om Folia te testen. We zijn zorgvuldig met onze mensen. De mannen op de vloer moeten nog jaren gezond, energiek en enthousiast hun werk kunnen doen. De keuze om te gaan testen,  hebben we neergelegd bij de uiteindelijke gebruikers. Waaronder Operator Jevgeni de Been.”, aldus Korenhof. 

Blind testen

De Been ging er vrij blanco in: “Van tevoren hebben we geen voordelen te horen gekregen, dus ik had geen verwachtingen. Ik ben wel heel blij met het product. Ik kan beter zien wat ik aan het doen ben, want er ontstaat weinig tot geen verdamping en de vloeistof blijft helder. Datgene waar je aan werkt is veel lastiger te zien in een melkachtige substantie. Met Folia werk ik efficiënter en kan ik bij een kapotte boor sneller schakelen. Er is geen sprake van oliën die in het rond spetteren waardoor mijn werkplek schoon blijft en de vloer niet gevaarlijk glad wordt. Plus, het gezondheidsaspect is een hele geruststelling.

IHC IQIP over Total Folia

 

Een revolutionair product gepusht door de tijdgeest

Dat Folia een revolutionair product is, komt mede door de steeds strenger wordende lokale en globale eisen die gesteld worden aan metaalbewerkingsvloeistoffen. Kort door de bocht moeten deze producten steeds veiliger, schoner en milieuvriendelijker worden zónder af te doen aan de kwaliteit. De zoektocht naar het maken van een nieuwe vloeistof die de langetermijn-eisen zouden doorstaan, startte 10 jaar geleden binnen de muren van TotalEnergies. Het resultaat is een vloeistof op basis van biopolymeren, vrij van oliën en emulgatoren. Een product zónder gevaarsymbolen met alle positieve gevolgen van dien.

Je kunt het bijna drinken

“Een van de dingen die mij het beste is bijgebleven uit het Folia-introductiegesprek is dat ik zei dat je het product bijna kan drinken, zo natuurlijk is het. Dat is uiteraard gekkigheid en kan ik mijn mannen niet aanbevelen (lacht), maar is wel typerend voor het verschil tussen Folia en de andere producten op de markt. We gaan het in de toekomst ook merken bij het afvoeren van het product. Waar we voorheen een speciaal transport voor de afvoer en opslag van niet-milieuvriendelijke metaalbewerkingsvloeistoffen nodig hadden, kunnen we nu af met normaal transport. Dat gaat in de toekomst aanzienlijk schelen in de kosten. De hogere aanschafkosten hebben we er dan direct uit“, aldus Korenhof.

IHC IQIP over Total Folia

 

Samenwerken en doorontwikkelen

De samenwerking tussen TotalEnergies en IHC IQIP is een bijzondere. Tatci: “Vanaf het begin van onze samenwerking ben ik duidelijk geweest dat ik op zoek was naar een langetermijnrelatie die verder gaat dan een transactie.” Korenhof: “Ja, ik zou onze samenwerking ook eerder een zakelijke vriendschap benoemen. Eentje waarin wij onze eerlijke feedback kunnen geven en dat die ook meegenomen wordt in de ontwikkeling van het product.” Tatci: “Exact. Het huidige product is ondertussen een Folia versie 3. We blijven continu luisteren, tweaken en verbeteren. Wij kunnen allerlei dingen bedenken in het lab, maar juist de feedback uit de praktijk zorgt voor een product dat aansluit bij de wensen van de gebruiker.”

Van testen naar ambassadeurs

Na twee keer een halfjaar testen op verschillende machines gaat IHC IQIP dit voorjaar voor de gehele machinewerkplaats over op Folia. Nog voor het einde van de levensduur van het eerste Folia vloeistofbad. De keuze om volledig over te gaan is niet gebaseerd op euro’s, maar op gevoel. Korenhof: “De exacte kostenbesparing zou ik zo snel niet kunnen zeggen. Daarvoor doen we te weinig lopendebandwerk. Ook heb ik de kostenbesparing wat betreft afvoer van het product, een langere levensduur van het vloeistofbad en kleine tijdsbesparingen nog niet in een rekensom kunnen gieten. Voor ons is het menselijke aspect de grootste doorslaggever. Daar kan geen geld tegenop.”

IHC IQIP over Total Folia