Skip to content
Renze Broekens

Hoe Broekens de boer opgaat

Op bezoek bij mechanisatiebedrijf Broekens

In het rustige dorp Stiens in Friesland spreken we af met Renze Broekens. Renze is de vijfde generatie aan het roer van het familiebedrijf dat ooit in 1854 in Anjum begon. Vanuit de hoef- en dorpssmederij ontwikkelde het bedrijf zich synchroon met de veranderende (landbouw)wereld. Honderd jaar later maakt de familie Broekens het besluit om ook over te gaan tot het verkopen van landbouwmachines. En die overstap blijkt de juiste zet. Na tal van verbouwingen en uitbreidingen heeft het bedrijf vandaag de dag vier vestigingen in het hoge noorden. 

Het Boerenprotest

Het bedrijf gericht op de verkoop van landbouwvoertuigen richt zich op de lokale Friese markt. Dáár waar hun afnemers zitten, hoofdzakelijk in de landbouw. Grootschalige landbouwbedrijven en loonwerkers die steeds meer moeten opschalen om onderaan de streep hetzelfde te verdienen. Het zijn grootbedrijven die tegelijkertijd moeten voldoen aan steeds strengere regelgeving. Onder andere rondom milieueisen. Het zijn deze eisen en de steeds grotere druk die eind 2019 leidde tot het Boerenprotest. Hiermee stonden boeren in één klap op iedere voorpagina en werd er eindelijk naar de boeren geluisterd in de Randstad. 

 

Hoe Broekens de boer op gaat
Hoe Broekens de boer op gaat

Innoveren 

Hoe dan ook, boeren moeten blijven innoveren. En innovatie gaat hand in hand met innoverende technieken, slimmere oplossingen en steeds specifiekere nichemachines. Broekens innoveert met de tijd mee. En soms zelfs vóór de tijd. De vraag die vanuit de markt door Broekens wordt doorgespeeld aan de machinemakers zijn een directe aanleiding van een aantal technische verbeteringen en nieuwe services. Zoals de periodieke trekkertest. Tijdens deze “tractor-apk” worden trekkers eens per jaar volledig nagelopen. Tot aan de olie aan toe. En die olie, die komt van Total. Sinds ca. 1995 is Broekens dealer van TOTAL AGRI smeermiddelen. Een samenwerking die ontstond doordat Broekens op zoek was gegaan naar een partij die een brede range aan oliën kon aanbieden, maar tegelijkertijd ook als partner kon optreden. 25 jaar later worden de smeermiddelen nog altijd verkocht in de shop, in het servicestation en steeds vaker ook online. 

 

TOTAL AGRI smeermiddelen Broekens
TOTAL AGRI smeermiddelen Broekens

Sinds ca. 1995 is Broekens dealer van TOTAL AGRI smeermiddelen. Een samenwerking die ontstond doordat Broekens op zoek was gegaan naar een partij die een brede range aan oliën kon aanbieden, maar tegelijkertijd ook als partner kon optreden.

 

Broekens in Stiens
Broekens in Stiens

Digitale ontwikkelingen

Ook op digitaal vlak gaat Broekens mee met de tijd. Ze zijn nog geen Bol.com, maar levering van onderdelen aan huis valt tegenwoordig wél onder de mogelijkheden. Vandaag besteld, vannacht geleverd. Gemakkelijk via het klantportaal op de website. De huidige tijdsgeest heeft net als 150 jaar geleden directe invloed op de bedrijfsactiviteiten van het mechanisatiebedrijf met Hofleverancierpredicaat. Niet alleen de website krijgt een steeds prominentere rol in de verkoop, ook social media en data worden steeds belangrijker. Recent verkocht het bedrijf een tractor dankzij een slim klantverkoopbeheersysteem die de wensen van een koper in spé wist te voorspellen dankzij het volgen van de digitale bewegingen. Een van de verkopers bracht een flitsbezoek aan de potentiële koper en verkocht on the spot een nieuwe tractor, zonder dat de koper de behoefte voelde de tractor nog in het echt te bekijken. De toekomst is hier. 

 

Recent verkocht het bedrijf een tractor dankzij een slim klantverkoopbeheersysteem die de wensen van een koper in spé wist te voorspellen dankzij het volgen van de digitale bewegingen.

Renze Broekens Total interview
Renze Broekens Total interview

Nieuwe tijden

Wat brengt de toekomst nog meer? De aankomende jaren staan in het teken van steeds meer inspelen op de nieuwe ontwikkelingen. Het nog gerichter servicen van de klant, opschalen met de klant mee en heel misschien zelfs nadenken over de zesde generatie Broekens aan het roer. Zij staan nu nog niet direct te trappelen om het stokje over te nemen. Maar mochten zij ervoor openstaan weet Renze in ieder geval dat de aanpak grondig en ruimschoots op tijd moet zijn om een soepele transitie te bewerkstelligen. “Want dat verdient dit prachtige familiebedrijf, haar werknemers en de prachtige bedrijfshistorie”, aldus Renze. Een bedrijf met een langetermijnvisie. We gaan nog minstens een eeuw met Broekens de boer op. 

Meer nieuws