Skip to content

Interview met Wouter Renkema van Koopman

  “Samen focussen op waar we goed in zijn”

Wouter Renkema, Manager Wagenpark, Techniek en Werkplaatsen – Koopman

Total Interview met Wouter Renkema Koopman transport

Koopman Logistics is een grote logistieke dienstverlener waar veel processen met elkaar verweven zijn. Oponthoud is daarbij niet wenselijk. Voor Wouter Renkema, Manager Wagenpark, Techniek en Werkplaatsen bij Koopman, ligt hier de uitdaging. “We zoeken continu naar verbetering en het optimaliseren van processen. Total is hierin al meer dan vier decennia een betrouwbare partner. Dankzij de goede relatie met Total kunnen we ons focussen op onze core business.”

 

Wat zijn de belangrijkste bedrijfsactiviteiten van Koopman Logistics?

“Binnen Koopman hebben we twee hoofdactiviteiten. De eerste is Automotive logistics. We ondersteunen onze klanten in elke fase van de levenscyclus van de auto. Van transport en opslag tot inspectie en remarketing; het afleverklaar maken voor de verkoop. Onze andere tak is Cargo logistics. Van complete ladingen tot enkele pakketjes, voor elk logistieke vraag zoekt Koopman een passende oplossing. Logistiek maatwerk noemen we dat. Binnen de Benelux garanderen we een 24-uurs-distributie.”

 

Wat vinden jullie het belangrijkste bij de keuze van een leverancier?

“Allereerst moet de kwaliteit natuurlijk in orde zijn. Maar het meedenken, het creëren van een stuk meerwaarde in het bedenken van oplossingen, stellen wij ook heel erg op prijs. Dat is zeker in langere relaties heel belangrijk. En last but not least: de prijs moet natuurlijk kloppen.”

 

Wie beslist welk bedrijf de smeermiddelen mag leveren?

“Dat gaat eigenlijk altijd in goed overleg. Allereerst moet de leverancier natuurlijk het juiste product kunnen leveren. Periodiek vinden er gesprekken plaats over prijzen. Als Total daarin mee kan, varen wij graag door op onze jarenlange relatie. Belangrijk voor ons is een zo lang mogelijke levensduur van onze vrachtauto’s. Een truck heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 800.000 kilometer, maar wij zetten in op 1,6 miljoen kilometer of meer. En dat halen we ook. Het is dan wel heel belangrijk dat de olie goed is in die voertuigen.” 

 

Hoe lang werken jullie al met Total producten en welk product nemen jullie voornamelijk af?

“De samenwerking tussen Total en Koopman is al decennia oud. Rond 1980 – toen Total nog Fina heette – werkten we al samen. We kennen elkaar dus al heel lang. De smeermiddelen voor onze vrachtwagenwerkplaats komen allemaal bij Total vandaan.”

 

Welke producten/diensten nemen jullie verder af bij Total?

“Naast smeermiddelen nemen we soms ook ANAC Olie-analyses af, voor de analyse van onze smeermiddelen en om te kijken of de techniek nog 100% is. Het is belangrijk om af en toe te kijken hoe het met de gezondheid van een vrachtauto is gesteld.”

 

Op welke manier maakt Total het verschil in de markt?

“De kwaliteit is gewoon goed, dat staat op één. Maar ook de relatie is heel prettig. Total is een betrouwbare leverancier met een goede beschikbaarheid van producten. Ze kunnen in Nederland, maar ook in buitenland probleemloos leveren. Dat is ook best bijzonder. Daarnaast heeft Total geen agressieve verkoopstrategie. Wij doen ons best en Total ook, daardoor kunnen we ons beiden focussen op waar we goed in zijn.”

 

Wat zijn voor jullie de voordelen van Total?

“Dat is vooral het stukje kwaliteit. Het product heeft zich inmiddels bewezen. Als we kijken naar de levensduur die onze motoren in onze vrachtauto’s halen, dan zegt dat eigenlijk genoeg. Omdat Total zijn producten scherp in de markt zet kunnen wij weer beter inkopen en concurreren. Dat is goed voor onze positie in de markt.”

 

Hoe hebben jullie contact met Total en hoe ervaren jullie het contact met Total?

“Het contact is goed. We zijn goed op elkaar ingespeeld, waardoor er niet veel contact nodig is. We zijn een transportbedrijf die het onderhoud van de vrachtwagens in eigen beheer heeft. Oponthoud willen we te allen tijde voorkomen. Onze magazijnman moet zich bijvoorbeeld geen zorgen hoeven te maken over een lege bulktank. Total zorgt altijd dat we verder kunnen. Dat is prima geregeld.”

 

Zou je Total aanbevelen aan anderen? En waarom?

“Zeer zeker, we zijn heel tevreden over deze samenwerking. Kwaliteit, prijs, samenwerking en betrouwbaarheid, zijn aspecten die voor ons de doorslag geven.”

 

Wat is jullie tip voor Total om nog beter aan jullie wensen en eisen te voldoen?

“In de personenautosector is een veel grotere diversiteit aan merken en producten dan bij vrachtauto’s. Al die auto’s hebben een specifieke oliebehoefte. Kijken we nu naar het aanbod van Total, dan zijn de afnamehoeveelheden van smeermiddelen voor personenauto’s nog te groot. Het mogelijk maken om kleinere volumes te bestellen en ook daarin concurrerend zijn, zou hier welkom zijn. Waar we bij de vrachtauto’s prima kunnen inschatten wat we nodig hebben en aan een paar soorten genoeg hebben, is dat niet mogelijk met personenauto’s.”