Skip to content

Van waterstofstations tot een CO2-neutrale energiemix: TotalEnergies zet in op een schonere toekomst 

Samen met gemeenten op zoek naar slimme en duurzame energieoplossingen 

TotalEnergies wil in 2050 klimaatneutraal zijn. De weg naar dat doel is inmiddels volop ingezet. Dat doen we bijvoorbeeld door aardolieproducten te verminderen, een adviserende rol in de energietransitie in te nemen en een mix aan nieuwe energiebronnen te omarmen, waaronder bio-CNG als transitiebrandstof en hernieuwbare elektriciteit.  

Om de uitstoot van CO2 wereldwijd drastisch te verminderen, moet ons energiegebruik veranderen. TotalEnergies speelt proactief in op de veranderende energievraag door nieuwe energiebronnen aan te bieden. We verwachten in 2030 al een aanzienlijk andere verdeling in ons aanbod van energiebronnen te zien. Namelijk vijftig procent gas, dertig procent aardolieproducten, vijftien procent grotendeels hernieuwbare elektriciteit en vijf procent biomassa en waterstof. Zo verminderen we in 2023 de CO2-uitstoot van door ons verkochte energiemix met minstens twintig procent. 

 

 

Honderd waterstofstations 

TotalEnergies is bijzonder actief op het gebied van schone energie voor vervoer. Denk daarbij aan waterstof, groengas (bio-CNG) en LNG. Zo gaan we in nauwe samenwerking met Air Liquide bijvoorbeeld meer dan honderd waterstofstations installeren op de grote Europese verkeersassen in Frankrijk, de Benelux en Duitsland. Dit initiatief zal de toegang tot waterstof makkelijker maken, het gebruik ervan voor goederenvervoer ontwikkelen en de waterstofsector verder versterken. 

EV-producten 

Onze ambitie zie je ook terug in onze EV-producten. Naar verwachting zal de verkoop van elektrische voertuigen tegen 2040 ruim 90% van de markt voor lichte voertuigen vertegenwoordigen. Sommige autofabrikanten kondigen aan dat ze de komende decennia stoppen met de productie van modellen met een verbrandingsmotor. Daarom ontwikkelen we allerlei slimme oplossingen en nieuwe productlijnen die naadloos inspelen op de veranderende industrie en de nieuwe technische eisen zoals Quartz EV (voor hybride en elektrische voertuigen), Hi-Perf EV (voor elektrische motoren) en Rubia EV (voor heavy duty elektrische voertuigen en bussen). Daarnaast innoveren we samen met partners. Denk bijvoorbeeld aan onze nauwe samenwerking met Valeo. Met dit bedrijf ontwikkelen wij een innovatieve manier om accu’s van elektrische voertuigen te koelen met behulp van een nieuwe, krachtige diëlektrische vloeistof.

Slimmer laden 

In Nederland helpen we gemeenten en provincies slimme oplossingen te vinden op het gebied van onder andere laadpalen, zonnepanelen en batterijen. Zo verzorgen we in Rotterdam de laadinfrastructuur voor het complete elektrische wagenpark van de gemeente. Dat zijn honderden voertuigen, waaronder vuilniswagens. En in Duivendrecht bouwden we vorig jaar een slim laadplein voor voertuigen, samen met de gemeente Ouder-Amstel, de provincie Noord-Holland en logistiek dienstverlener Deudekom. Dit laadplein moet het in de toekomst zelfs mogelijk maken dat voertuigen energie terug kunnen leveren aan het net.  

Met ons aanbod aan nieuwe energie en een actieve rol in het realiseren van duurzame energieoplossingen timmeren we aan de weg naar een klimaatneutrale toekomst. Met als volgende innovatieve stap: samen met gemeenten duurzame energie opwekken. 
 

Meer nieuws