Skip to content

Onderhoudstips voor koelsmeermiddel bad

En hoe Folia Cleaner bijdraagt aan schonere machines

Een goed koelsmeermiddel en goed onderhoud van het bad levert kostenbesparing op. Verversen is immers minder vaak nodig. Daarbij blijven bewerkingsmachines schoner en een schoon bad is gezonder voor de operators. Wat is nodig voor goed onderhoud? Wij geven enkele tips.

Bij metaalbewerking is koeling en smering van machines nodig. Doen we dat met een specifiek daarvoor ontwikkeld koelsmeermiddel of met een emulsie? Hoe beteugelen we verontreinigingen en bacteriegroei in het bad? En hoe is de levensduur te verlengen, zodat verversing minder vaak nodig is en kosten zijn te besparen?

 

Vier tips van experts bij TotalEnergies

Total Interactive Fluid App
Total Interactive Fluid App
 • Tip 1: meten is weten!
  Een regelmatige vloeistofcheck is een eerste stap, omdat dan op tijd is in te grijpen als bijvoorbeeld het concentraat of de pH-waarde niet in orde zijn. Zorg ook voor een goede registratie, zodat op de langere termijn inzicht is te krijgen over de ontwikkeling van waardes. Voor de registratie hebben wij een gratis Interactive Fluid App. Via een QR-code zijn de meetwaardes snel in te voeren en er is een automatische melding in te stellen als de meetwaarden te veel afwijken.

 

 

 • Tip 2: meter afstellen
  Meten met goed afgestelde apparatuur is uiteraard ook een vereiste. Zorg er dus voor dat refractormeters goed zijn gekalibreerd. Veel refractormeters hebben een stelschroefje op de bovenkant. De afgelezen waarde moet op 0 staan als alleen het water gemeten wordt waarmee de machine wordt afgevuld.

 

 

FOLIA CLEANER olie skimmer
FOLIA CLEANER olie skimmer
 • Tip 3: gebruik Folia Cleaner
  Door niet te skimmen ontstaat een olielaag op het koelsmeermiddel, waardoor er geen zuurstof meer bij kan. Geen zuurstof is een goede katalysator voor bacteriegroei. De Folia Cleaner doet twee dingen: het verwijdert lekolie in het koelsmeermiddel én het pompt de hele badinhoud rond. Folia Cleaner zorgt op deze manier voor een langere levensduur van het bad én een schonere machine.

 

TOTAL FOLIA metaalbewerkingsvloeistof
TOTAL FOLIA metaalbewerkingsvloeistof
 • Tip 4: koelsmeermiddel of emulsie?
  Een emulsie gebruiken voor koelen en smeren kan. Wij zien het als een vredesverbond tussen water en olie. Na verloop van tijd raken de emulgatoren uitgewerkt en zal de olie op het water gaan drijven. Dat bevordert de bacteriegroei in het van zuurstof afgesloten water. Specifieke koelsmeermiddelen, zoals Folia van TotalEnergies, bevatten geen emulgatoren. De vloeistof gaat langer mee, machines blijven schoner en het is gezonder voor operators.

Toch nog hulp nodig bij het onderhoud van jouw koelsmeermiddel bad? Neem dan contact op met onze experts.

 

 

Meer nieuws