Skip to content

Familiebedrijf Doornbos Equipment BV werd opgericht in 1938. Inmiddels timmert de vierde generatie samen met honderd medewerkers aan de weg om de onderneming verder te laten groeien. Doornbos – met vestigingen in Rotterdam, Amsterdam en Billingham (VK) en ruim 1.200 machines – is gericht op een duurzame langetermijnvisie en hecht grote waarde aan langdurige samenwerkingsverbanden. Total is al jaren partner. In gesprek met Martien de Graaf, hoofd inkoop & werkvoorbereiding bij Doornbos, over de ervaringen met Total.

"Een partner die altijd klaar staat en innovaties deelt"

Wat zijn jullie belangrijkste bedrijfsactiviteiten?

“Dat zijn eigenlijk drie hoofdaspecten: de verhuur en verkoop van hoogwerkers, heftrucks, verreikers, gators, minikranen, hogedrukmaterieel en vacuümunits, het leveren van hogedrukslangen en het verzorgen van opleidingen via een internationaal erkend opleidingscentrum op het gebied van veilig werken met dit specialistische materieel.”

 

Wat vinden jullie het belangrijkste bij de keuze van een leverancier?

“De leverancier moet een A-merk of -product leveren en betrouwbaar zijn. Het moet bovendien een partij zijn die met ons meedenkt over de gang van zaken, maar die ook innovaties met ons deelt. Als bedrijf gaan wij altijd voor de beste klantervaring. We zijn misschien niet de grootste op de markt, maar kunnen wel snel schakelen, leveren goed materieel en geven goede uitleg en ondersteuning. Daarmee hopen we klanten voor langere tijd aan ons te binden. De relatie is bij wijze van spreken belangrijker dan de commercie. Dat zoeken we ook in onze partners.”

 

Jullie hebben gekozen voor Total als partner, waarom?

“We werken al sinds 2008 samen met Total, dat is al een flinke tijd. Doornbos is eigenlijk een beetje een vreemde eend in de bijt, want we zijn in diverse sectoren actief: industrie, automotive, transport en equipment. Total heeft alles in huis om ons in die sectoren te ondersteunen en levert daarnaast nog meer aanvullende diensten, zoals energie en tankpassen. Omdat de samenwerking met Total al jaren bijzonder prettig verloopt en Total innovaties met ons deelt die voor onze bedrijfsvoering interessant kunnen zijn, zijn we bijzonder goed op elkaar ingespeeld. We hebben wel aangegeven dat we een bepaalde verantwoordelijkheid bij Total neerleggen.”

 

Op wat voor verantwoordelijkheid doel je precies?

“Total levert aan Doornbos niet alleen smeermiddelen maar ook stroom en gas via Total Gas & Power, brandstoffen als EXCELLIUM DIESEL en ADBLUE. Tevens gebruiken we sinds januari 2020 ook de Total CARD voor alles wat rijdt in onze vloot. Deze bundeling van activiteiten onder één paraplu levert ons gebruiksgemak en overzicht op, maar Total krijgt automatisch ook een stukje verantwoordelijkheid over ons bedrijf. Er is op de markt veel verandering gaande. Nieuwe vormen van energie, ontwikkelingen op het gebied van smeermiddelen, analyses, er gebeurt heel veel. Total heeft de middelen in huis om zich op al die factoren te richten. Dat levert ons tijdwinst op en scheelt voor ons een stukje marktonderzoek.”

 

Total maakt dus feitelijk deel uit van de Doornbos-organisatie?

“Zo zou je het wel kunnen stellen. Wij verwachten dat Total nieuwe ontwikkelingen die voor ons interessant kunnen zijn, met ons deelt zodat wij onze bedrijfsvoering kunnen optimaliseren. En dat doet Total ook. Met verve. Total ontzorgt en informeert ons over de ontwikkelingen in de markt en wij geven toegang tot ons bedrijf, onze activiteiten en behoeften. Zo versterken we elkaar. Eén keer per half jaar komen we bij elkaar en blikken we terug en vooruit. Zo houden we elkaar scherp en weten we wat er speelt. Tussendoor hebben wij regelmatig op een prettige manier contact.”

 

Welke smeermiddelen nemen jullie af bij Total?

“Welke niet? Dat zijn er misschien wel meer dan dertig. Om een paar voorbeelden te noemen, het gaat om TOTAL EQUIVIS ZS 46, een hydraulische olie met antislijtage-eigenschappen, de motorolie RUBIA TIR 7900 15W-40, maar ook het koelmiddel COOLELF AUTO SUPRA -37. Daarnaast gebruiken we nog meer speciale hydraulische smeermiddelen. We vinden het bijzonder fijn dat Total alle smeermiddelen in huis heeft. We zijn een bijzonder bedrijf met een grote diversiteit binnen de vloot, daardoor hebben we diverse toepassingen nodig. Total kan ons die middelen allemaal leveren.”

 

Wat is jullie ervaring met de Total CARD?

“Onze ervaring is meer dan positief. Voorheen hadden we een multitankcard, waarmee we bij alle tankstations konden tanken. Met een Total CARD kun je logischerwijs alleen bij TOTAL tankstations tanken. Dat was in het begin even wennen, maar ik moet zeggen dat het adaptieproces bijzonder soepel verliep en eigenlijk geen problemen gaf. Het valt nu eigenlijk pas op dat Total een dusdanig goede dekking heeft van tankstations dat je eigenlijk overal kunt tanken.”

 

Wat zijn de voordelen van de TOTAL CARD?

“We krijgen nu twee keer in de maand een verzamelfactuur. In het hele jaar zijn dat er dus 24. Dat geeft overzicht in de boekhouding, want voorheen kregen we er meerdere per week. De Total CARD levert ook een stukje prijsvoordeel op, omdat we onze brandstof afnemen bij één enkele aanbieder. Onder de streep biedt de Total CARD ons vooral gebruiksgemak.”

 

Wat zijn voor jullie de voordelen van Total?

“Het grootste voordeel is dat we al onze diensten en producten onder één dak hebben met een vast aanspreekpunt. We hebben Total in het begin goed duidelijk gemaakt wat we van ze verwachten, omdat we ons echt willen richten op langdurige relaties. We willen geen gedoe. We gaan voor een lang commitment waarbij vertrouwen voorop staat. Total heeft ons dat direct gegeven. Bovendien is het fijn dat we altijd kunnen bouwen op Total. Ze kunnen bijvoorbeeld ook op locatie snel de benodigde brandstof leveren, dat maakt ons werk een stukje eenvoudiger.”

 

Wat is jullie tip aan Total?

“Ondanks dat Total een wereldspeler is, is het bedrijf toch lokaal betrokken en goed geïnformeerd. Dat is een goede zaak. Toch blijft Total bescheiden. Het bedrijf is veel krachtiger dan ze denken. Ze hebben een pakket aan diensten waarmee ze veel meer kunnen bereiken op de markt. Wij zijn in ieder geval dik tevreden met ons diensten- en productenpakket en kijken uit naar voortgang van onze prettige, langdurige samenwerking.”

meer over transport