Skip to content
De afbeelding toont een persoon die achter een laptop zit, omringd door auto-onderdelen. De persoon is waarschijnlijk een monteur of technicus die aan een auto aan het werken is.

Elektrificatie van de industrie? TotalEnergies helpt mee

 

Als grootverbruiker van energie moet de Nederlandse industrie drastisch verduurzamen. In een artikel van Change Inc. pleit Andreas ten Cate, programmadirecteur systeemintegratie bij het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT), voor elektrificatie van de industrie. Maar daar is wel een systeemverandering voor nodig. Iets waar TotalEnergies bij kan helpen.

Veel industriële processen hebben warmte nodig. Van het produceren van ijzer tot het drogen van papier. Vaak worden daar machines voor gebruikt die altijd aan moeten blijven staan. En dat kost energie. Veel energie. Nu worden daar nog fossiele brandstoffen voor gebruikt. Maar het elektrificeren van die machines kan resulteren in een CO2-reductie van meerdere megatonnen, stelt Ten Cate in het artikel. Om dat voor elkaar te krijgen, moet groene stroom wel continu en in ruime hoeveelheden voorhanden zijn. En dat vraagt om een complete systeemverandering.

Samenspel van factoren

Ten Cate noemt de oplossing een samenspel van verzwaringen van het energienet, flexibelere energiebehoeften van industriële bedrijven en geschikte oplossingen voor de opslag van groene stroom. Allemaal met de juiste balans, zodat het slim en betaalbaar blijft. Al met al een forse uitdaging, maar niet onmogelijk, zegt hij in het artikel van Change Inc.

Belangrijk bijdrage aan het samenspel

Om in een flinke toename van de elektriciteitsbehoefte te kunnen voorzien, investeert TotalEnergies al geruime tijd in zonne- en windenergie. Dat doen we in de gehele keten, van productie en levering tot opslag en handel. Met als doel om tegen 2030 tot de top vijf van leveranciers van zonne- en windenergie te behoren. Bovendien leggen we ons toe op de productie van nieuwe, koolstofarme energieën. Denk aan biobrandstoffen, biogas en schone waterstof. Daarmee spelen we proactief in op de systeemverandering en het samenspel van energieoplossingen die nodig zijn om industriële bedrijven van fossiele brandstoffen af te krijgen.

Benieuwd hoe we jouw organisatie kunnen helpen met elektrificeren? Neem contact op met je accountmanager. Het volledige artikel ‘Het hoe, wat, waar en waarom van elektrificatie in de industrie’ lees je op de website van Change Inc.

 

bekijk ook